logo-print

Δημοσιεύθηκε η ΠΝΠ για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων από τη Δευτέρα 31/1 (ΦΕΚ Α΄14/29.1.22)

Ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των προθεσμιών, για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης, για τη διενέργεια πλειστηριασμών και λοιπές διατάξεις για πολιτικές, ποινικές και διοικητικές δίκες

29/01/2022

11/02/2022

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε σήμερα η ΠΝΠ σχετικά με την επαναλειτουργία των δικαστηρίων μετά την αναστολή αυτών λόγω της κακοκαιρίας (ΦΕΚ Α΄14/29.1.22).

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

(α) Το χρονικό διάστημα 25-28/1/2022 δεν υπολογίζεται στις νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων, καθώς και στις προθεσμίες παραγραφής των συναφών αξιώσεων.

(β) Ειδικά αναφορικά με τις προθεσμίες προτάσεων, προσθήκης κλπ. το διάστημα από 24/1/2022 μέχρι την δημοσίευση της ΠΝΠ δεν υπολογίζεται στις σχετικές προθεσμίες. Ειδικότερα για τις προθεσμίες προτάσεων, προσθήκης που θα έληγαν την εβδομάδα αυτή, αυτές παρατείνονται και λήγουν 7 μέρες από την δημοσίευση της ΠΝΠ, ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος επανάληψης των ενόρκων βεβαιώσεων που τυχόν ματαιώθηκαν.

(γ) Οι κάθε είδους πλειστηριασμοί, με εξαίρεση τους πλειστηριασμούς πραγμάτων που υπόκεινται σε φθορά, που έχουν προσδιορισθεί να διενεργηθούν το διάστημα από 2 έως 18 Φεβρουαρίου 2022 ενώπιον υπαλλήλων πλειστηριασμών που εδρεύουν στις περιοχές της παρ. 1 του παρόντος δεν διενεργούνται και επαναλαμβάνονται την 7η ημέρα από την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής τους, εφαρμοζομένης της διαδικασίας του άρθρου 966 παρ. 2 ΚΠολΔ. Η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς την εβδομάδα που πέρασε έληγε η προθεσμία άσκησης αιτήσεων αναστολής του άρθρου 937 ΚΠολΔ ή ανακοπών του άρθρου 954 παρ. 4 ΚΠολΔ ή εκκρεμούσε η συζήτηση σχετικών ενδίκων βοηθημάτων.

(δ) Όπου ματαιώθηκαν προπαπρασκευαστικές ενέργειες (κατάθεση προτάσεων προ 20ημέρου, παρεπόμενα δικόγραφα, π.χ. πρόσθετοι λόγοι, αντέφεση κλπ.) οι δίκες αναβάλλονται με αίτημα διαδίκου και κατά παρέκκλιση των προϋποθέσεων του άρθρου 241 ΚΠολΔ και ατελώς.

(ε) Όσον αφορά στις ποινικές δίκες, το χρονικό διάστημα της αναστολής δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της προθεσμίας υποβολής έγκλησης ή των προθεσμιών άσκησης όλων των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και τους ειδικούς ποινικούς νόμους ενδίκων μέσων, οιονεί ενδίκων μέσων και ενδίκων βοηθημάτων ενώπιον των ως άνω δικαστηρίων.

Επιπλέον, προβλέπεται η παράταση της δυνατότητας χρήσης βεβαιώσεων μηχανικών για δικαιοπραξίες εν ζωή.  Μετά την τροποποίηση του σχετικού άρθρου (άρθρο 62 του ν. 4495/2017, προβλέπεται ότι "από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 δύναται, αντί των οριζομένων στο παρόν κεφάλαιο, για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83."

Δείτε αναλυτικά την ΠΝΠ στο et.gr

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

send