logo-print

Μη συμμόρφωση του e-ΕΦΚΑ σε δικαστικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναπροσαρμογή της βουλευτικής σύνταξης

01/02/2022

01/02/2022

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Ιδιωτικό Ασφαλιστικό Δίκαιο Ζ έκδοση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά να συμμορφωθεί η διοίκηση με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να εκδοθεί η αναγκαία Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με τα οριζόμενα του ν. 4387/2016, προκειμένου να εκδοθούν οι σχετικές τροποποιητικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις.

Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγαν συνταξιούχοι βουλευτές για την μη συμμόρφωση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου του e-ΕΦΚΑ σε αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αναπροσαρμογή της σύνταξής τους.

Η εκτέλεση των αποφάσεων εκκρεμεί επί σειρά ετών, σε πολλές περιπτώσεις και πέραν της πενταετίας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε πόρισμα προς τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο επισημαίνει την υποχρέωση συμμόρφωσης της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις η οποία συνιστά θεμελιώδη πτυχή και έκφραση της αρχής του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής αρχής, αποτελώντας ταυτόχρονα και ρητή συνταγματική επιταγή.

Γι’ αυτό το λόγο, θα πρέπει να εκδοθεί και η αναγκαία υπουργική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. 4 β του άρθρου 23 του ν. 4387/2016 με την οποία να καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών ποσών σύνταξης, που δικαιούνται συνταξιούχοι του Δημοσίου κατά το ν.δ. 99/1974, καθώς και οι κληρονόμοι τους, λόγω της αναπροσαρμογής των συντάξεών τους με βάση τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 3691/2008, σε εκτέλεση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άλλωστε, για το θέμα αυτό, το Τριμελές Συμβούλιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπιστώνοντας τη μη συμμόρφωση της διοίκησης, επιβάλλει και χρηματικά πρόστιμα προς το Δημόσιο το οποίο καλείται να καταβάλει στους προσφεύγοντες.

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
send