logo-print

Μέτρα στήριξης για τις πυρκαγιές του 2007 στον γεωργικό τομέα: Ενώπιον του Γεν. Δικαστηρίου της ΕΕ η υπόθεση της Ελλάδας κατά της Επιτροπής

08/02/2022

09/02/2022

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Γενικό Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης: Διεξαγωγή της επ’ ακροατηρίου συζήτησης στην υπόθεση T-850/19 Ελλάδα κατά Επιτροπής «Μέτρα στήριξης για τις πυρκαγιές του 2007 στον γεωργικό τομέα»

Το καλοκαίρι του 2007 εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και την Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

Ακολούθως, η Ελλάδα έλαβε μέτρα με στόχο την παροχή στήριξης σε επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες και λειτουργούν στις περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου να αποκατασταθεί η παραγωγική τους ικανότητα.

Ειδικότερα, εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών1 με την οποία θεσπίστηκαν καθεστώτα ενισχύσεων, με την μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων του Δημοσίου για υφιστάμενα και νέα δάνεια.

Τον Ιούλιο του 2014, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία σχετικά με εικαζόμενη ενίσχυση, που φέρεται να χορηγήθηκε από την Ελλάδα στην Σόγια Ελλάς που δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων. Κατόπιν επίσημης διαδικασίας έρευνας και ανταλλαγής επιστολών με τις ελληνικές αρχές,

η Επιτροπή, με απόφασή της τον Οκτώβριο του 2019, έκρινε ότι τα καθεστώτα ενισχύσεων συνιστούν κρατική ενίσχυση παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά η οποία θα πρέπει ανακτηθεί από τους δικαιούχους της. 

Η Ελλάδα άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης της Επιτροπής, υποστηρίζοντας, επιγραμματικά, ότι:

§ πρώτον, δεν υπάρχει κρατική ενίσχυση κατά την έννοια του άρθρου 107, παράγραφος 1, ΣΛΕΕ,

§ δεύτερον, η φερόμενη ενίσχυση συμβιβάζεται με την εσωτερική αγορά, διότι συνιστά επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες κατά την έννοια του του άρθρου 107, παράγραφος 2, στοιχείο β’, ΣΛΕΕ, και

§ τρίτον, η απόφαση έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της κατά χρόνο αρμοδιότητας της Επιτροπής και συντρέχει παραβίαση των αρχών της ασφάλειας δικαίου, του εύλογου χρόνου της διαδικασίας και της χρηστής διοίκησης, καθώς και προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας.

Η Επιτροπή αμφισβητεί την ορθότητα των ανωτέρω επιχειρημάτων.

Η υπόθεση τελεί υπό διάσκεψη και η απόφαση θα εκδοθεί αργότερα.

Βλ., επίσης, την εκκρεμή υπόθεση Τ-347/20 Σόγια Ελλάς κατά Επιτροπής.

  • 1. Η απόφαση με αριθ. 36579/Β.1666/27-8-2007 (ΦΕΚ 1740/Β’/30-8-2007) και με τίτλο «Δάνεια για κεφάλαια κίνησης και λοιπές πιστωτικές διευκολύνσεις σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του έτους 2007 στους Νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Εύβοιας καθώς και στην περιοχή Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας.», η οποία στη συνέχεια τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε.
Δίκαιο σημάτων Ερμηνεία Ν. 4679/2020 περί σημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ