logo-print

GDPR και πιστοποιήσεις: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Αρχής Προστασίας Δεδομένων και Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης, σε συνέχεια της ήδη αγαστής τους συνεργασίας, προχωρούν σε Μνημόνιο Συνεργασίας, με στόχο τη δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης ως προς τη λειτουργία αποτελεσματικών μηχανισμών πιστοποίησης προστασίας δεδομένων, σφραγίδων και σημάτων προστασίας δεδομένων.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω Μνημόνιο αποσκοπεί στον καθορισμό των όρων συνεργασίας, καθώς και των ρόλων, αρμοδιοτήτων και διαδικασιών μεταξύ των δύο συμβαλλομένων μερών, σε σχέση με τη διαπίστευση των φορέων που χορηγούν πιστοποιήσεις σε υπευθύνους επεξεργασίας ή/και εκτελούντες την επεξεργασία.

Η διαπίστευση των φορέων πιστοποίησης αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των μηχανισμών πιστοποίησης καθώς παρέχει επίσημη βεβαίωση αρμοδιότητας στους φορείς πιστοποίησης και παράλληλα ενισχύει την εμπιστοσύνη προς το μηχανισμό πιστοποίησης.

Μεταξύ άλλων, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι:

1. Η Αρχή διαβιβάζει στο Ε.ΣΥ.Δ. το συντομότερο δυνατό, κάθε απόφαση έγκρισης κριτηρίων πιστοποίησης των σχημάτων πιστοποίησης που έχουν υποβληθεί στην Αρχή και έχουν αρχικά διαβιβασθεί ως υποψήφιο σχήμα πιστοποίησης προς διαπίστευση στο Ε.ΣΥ.Δ.

2. Η Αρχή, εφόσον κρίνει σκόπιμο, ενημερώνει γραπτώς το Ε.ΣΥ.Δ, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος από την υποβολή της αίτησης διαπίστευσης, για τυχόν υπό εξέταση σημαντικούς λόγους μη συμμόρφωσης του αιτούντος φορέα πιστοποίησης με τον Κανονισμό ή το ν.4624/2019.

Η Αρχή διαβιβάζει στο Ε.ΣΥ.Δ. την οριστική της απόφαση επί τους ζητήματος, επίσης, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

3. Η Αρχή ενημερώνει γραπτώς το Ε.ΣΥ.Δ. για τους λόγους για τους οποίους δεν πληρούνται πλέον οι απαιτήσεις διαπίστευσης ή ο φορέας πιστοποίησης παραβαίνει τον Κανονισμό ή και διατάξεις του ν. 4624/2019 (άρθρο 37 παρ. 2 του ν.4624/2019).

4. Το Αρχή τηρεί με εμπιστευτικότητα τις πληροφορίες που παρέχονται από το Ε.ΣΥ.Δ. στο πλαίσιο της διαδικασίας διαπίστευσης.

Το υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας είναι διαθέσιμο εδώ.

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ