logo-print

Η 6η Απριλίου καθιερώνεται ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού (σχέδιο νόμου)

10/06/2022

10/06/2022

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικός Καταναγκασμός, 2024

Με το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκεται σε διαβούλευση καθιερώνεται η 6η Απριλίου ως Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με τους ν. 2193/1994 (Α’ 32) και 2645/1998 (Α’ 234) έχουν αναγνωριστεί αντιστοίχως η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καιτης Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος.

Των εν λόγω, ωστόσο, γενοκτονιών προηγήθηκε η συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Θράκης, και ιδίως της Ανατολικής Ρωμυλίας, η οποία προετοίμασε τις πρακτικές και πολιτικές, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν κατά του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Ο συμβολισμός της 6ης Απριλίου είναι έντονος, καθώς το 1914, άρχισε την ημέρα αυτή η απηνής προσπάθεια εξαφάνισης του Ελληνισμού της Ανατολής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1923.

Για τον λόγο αυτό η καθιέρωση της 6ης Απριλίου ως ημέρας μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, συμβάλλει αφενός στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης και αφετέρου στη διεθνοποίηση ενός ιστορικά επιβεβαιωμένου γεγονότος

Όπως αναφέρεται στο ίδιο το άρθρο, ο χαρακτήρας, το περιεχόμενο, ο φορέας και ο τρόπος οργάνωσης των εκδηλώσεων μνήμης καθορίζεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατόπιν διαβούλευσης με τις αντιπροσωπευτικότερες οργανώσεις θρακικών σωματείων.

Ένδικη προστασία αληθούς δικαιούχου μετά την οριστικοποίηση των πρώτων κτηματολογικών εγγραφών, 2025
Δίκαιο Αναγκαστικής Εκτελέσεως ΙΙΙ/α Β έκδοση
send