logo-print

Διευκρινίσεις για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση Βεβαίωσης Χρήσεων Γης (Εγκύκλιος)

27/06/2022

29/06/2022

Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διευκρινιστική εγκύκλιο σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση από τις Υ.ΔΟΜ. βεβαίωσης χρήσεων γης εξέδωασαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος προβλέπει:

Με την παρούσα εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι για την έκδοση «βεβαίωσης χρήσεων γης ακινήτου» υποβάλλεται αίτημα του ενδιαφερομένου στην αρμόδια Υπηρεσία το οποίο θα πρέπει να συνοδεύεται αποκλειστικά από τα στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν με σαφήνεια τη θέση του ακινήτου για την επαγωγή ασφαλών στοιχείων, ήτοι:

α) Για ακίνητο εντός σχεδίου αρκεί η αναφορά στην ακριβή διεύθυνση ή το ΟΤ στο οποίο ανήκει το ακίνητο.

β) Για γήπεδο εκτός σχεδίου το αίτημα συνοδεύεται από απόσπασμα χάρτη υπογεγραμμένο από ιδιώτη μηχανικό ο οποίος και θα φέρει την ευθύνη για τον ακριβή εντοπισμό του ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση δεν απαιτείται η επισύναψη άλλων εγγράφων, όπως ενδεικτικώς, νομιμοποιητικών των υφιστάμενων κτισμάτων και τυχόν υφιστάμενων κατασκευών (οικοδομικές άδειες, δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους περί αυθαιρέτων, κλπ.) αδειών λειτουργίας, τεχνικών εκθέσεων κ.λπ., ενώ δεν πραγματοποιείται από την ΥΔΟΜ έλεγχος νομιμότητας τυχόν υφιστάμενων κατασκευών.

Σημειώνεται δε ότι το περιεχόμενο της «βεβαίωσης χρήσεων γης» διαφοροποιείται από το περιεχόμενο της «βεβαίωσης χώρου κύριας χρήσης» της παρ. 8 του αρ. 107 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), η οποία εκδίδεται από ιδιώτη μηχανικό.

Το περιεχόμενο της βεβαίωσης χρήσεων γης θα έχει ενδεικτικώς την κάτωθι δομή:

ΘΕΜΑ: Βεβαίωση Χρήσεων Γης

Σε συνέχεια της με αρ. πρ. …….. αιτήσεώς σας, σχετικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε ακίνητο επί της οδού ………./επί του ΟΤ ……/του συνημμένου στην αίτηση αποσπάσματος χάρτη εφόσον πρόκειται για εκτός σχεδίου περιοχή, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με ……..οι χρήσεις γης ορίζονται ως …. .

Ειδικότερα, επιτρέπεται η αιτούμενη χρήση / δεν επιτρέπεται η αιτούμενη χρήση / επιτρέπονται οι χρήσεις …. . ….. (Συμπληρώνεται τυχόν πρόβλεψη περί νομίμως υφιστάμενων, και νομίμως υπαχθέντων σε νόμους περί υπαγωγής αυθαιρέτων, συνεχιζόμενων χρήσεων ή άλλων μεταβατικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται παρά το μη επιτρεπτό της χρήσης από τον πολεοδομικό σχεδιασμό.)

Το παρόν ισχύει υπό την προϋπόθεση ελέγχου των λοιπών πολεοδομικών διατάξεων, καθώς και λοιπών ειδικών διατάξεων από άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο.

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ