logo-print

Αλλοδαποί παράτυποι μετανάστες και επαναπροωθήσεις: Εγκύκλιος της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου

Εγκύκλιος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων

03/08/2022

10/08/2022

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Επί του ζητήματος των επαναπροωθήσεων τοποθετήθηκε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την υπ’ αριθμ. 10/2022 εγκύκλιό της με θέμα «Αλλοδαποί παράτυποι μετανάστες».

Στην εν λόγω εγκύκλιο, η Εισαγγελία επισημαίνει ότι η παράνομη είσοδος δεν διώκεται κατά το δοκούν, αλλά κατ’ οικονομία, και πάντως όχι κατά ατόμων, τα οποία, αφενός μεν πιθανολογείται από τις περιστάσεις ότι έχουν προσφυγική ιδιότητα κατά την διεθνή σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το κυρωθέν με τον α.ν. 389/68 πρωτόκολλο αυτής, αφετέρου δε έχουν τηρήσει (επιπροσθέτως) κατά το δυνατόν τις λοιπές τρεις προϋποθέσεις του άρθρου 31 §1 της σύμβασης αυτής.

Ακολούθως, νομολογιακά ξεχώρισε το υπ’ αριθμ. 342/20 βούλευμα (με την σύμφωνη εισαγγελική πρόταση) του Συμβουλίου Εφετών Θράκης, τονίζοντας ότι η περί αλλοδαπών νομοθεσία της χώρας μας έχει τροποποιηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη. Δυνάμει δε της ΚΥΑ 42799 (ΦΕΚ Β'/2425/7-6-21), η Τουρκία έχει χαρακτηρισθεί ως ασφαλής τρίτη χώρα, όσον αφορά τους αιτούντες διεθνή προστασία με χώρες καταγωγής την Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και την Σομαλία. Προς αυτή την κατεύθυνση είχαν προηγηθεί και οι αποφάσεις του ΣτΕ 2347/17 και Ολομ. ΣτΕ 2348/17.

Τέλος, η Εισαγγελία τόνισε πως ιδιαίτερης σημασίας είναι η απόφαση του ΕΔΔΑ, N.D και Ν.Τ κατά Ισπανίας, της 13-2-2020 (Νο.Β 2020, 649 επ. με σχόλιο Μ. ΒΕΡΓΟΥ), η οποία δέχθηκε ότι η Ισπανία δεν παραβίασε το άρ. 4 του Δ' Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε το άρ. 13 αυτής, επειδή οι προσφεύγοντες δεν χρησιμοποίησαν τις υφιστάμενες νόμιμες διαδικασίες για την απόκτηση νόμιμης εισόδου στο Ισπανικό έδαφος (υποβολή αιτήματος χορήγησης βίζας ή αιτήματος διεθνούς προστασίας στο διασυνοριακό φυλάκιο Beni Enzar ή στις Ισπανικές διπλωματικές ή προξενικές αρχές της χώρας καταγωγής τους ή transit ή ακόμα αυτές στο Μαρόκο, διαδικασίες πράγματι διαθέσιμες και προσβάσιμες), αλλά έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο συμμετέχοντας στην βίαιη ομαδική παραβίαση του συνοριακού φράχτη της Μελίγια.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send