logo-print

Συνιστά το «stealthing» βιασμό; Γνωμοδότηση της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου

Το ερώτημα αφορούσε στο εάν η μη συναινετική αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξεως μονομερώς, από τον έναν συμμετέχοντα, ενώ έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά για συνεύρεση με προφυλακτικό, συνιστά βιασμό

09/08/2022

10/08/2022

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με γνωμοδότησή της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου απάντησε σε ερώτημα του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «θετική φωνή» αναφορικά με την ποινική διάσταση του "stealthing" ή "stealth-breeding".

Συγκεκριμένα, το ερώτημα αφορούσε στο εάν «το "stealthing" ή "stealth-breeding", ήτοι η μη συναινετική αφαίρεση ή σκόπιμη καταστροφή του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξεως μονομερώς, από τον έναν συμμετέχοντα, ενώ έχει δοθεί συναίνεση αποκλειστικά για συνεύρεση με προφυλακτικό, συνιστά βιασμό, εμπίπτοντα στη διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ν. του Ποινικού Κώδικα.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφέρει σχετικά στη γνωμοδότησή της: 

Η τέλεση γενετήσιας πράξεως χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, αποτελεί μορφή του εγκλήματος του βιασμού, άνευ όμως της χρήσεως εξαναγκαστικών μέσων, ελλειπούσης πάντως της συναινέσεως του θύματος (Αλέξανδρου Κωστάρα: «Επιλογές Ποινικού Δικαίου» σελ. 413, 416).

Η συναίνεση του φορέα του προσβαλλομένου εννόμου αγαθού προβλέπεται στον Ποινικό Κώδικα ως ειδικός λόγος άρσεως του αδίκου, στην περίπτωση της απλής σωματικής βλάβης (άρθρο 308 παρ. 2 ΠΚ) και αναλογικά εφαρμόζεται στα εγκλήματα που παρουσιάζουν ομοιότητα, ωστόσο όταν η σύμφωνη βούληση του παθόντος, αποκλείει την στοιχειοθέτηση της υποστάσεως του εγκλήματος, όπως συμβαίνει και στο βιασμό, δεν υπάρχει ούτε κατ' αρχήν άδικη πράξη, τα δε ελαττώματα της βουλήσεως (π.χ. πλάνη, απάτη), είναι νομικώς αδιάφορα (Χρίστου Μυλωνόπουλου: Ποινικό Δίκαιο - Γενικό Μέρος, έκδοση 2020, σελ. 507 επόμ. και ιδίως 512, όπου και παραδείγματα από την ελληνική και αλλοδαπή νομολογία, στη σημείωση 12, περί μη συγκροτήσεως του βιασμού, επί παραπλανήσεως του Θύματος να δεχθεί τη συνουσία, βλ. ακόμη Μιχαήλ Μαργαρίτη/Άντα Μαργαρίτη: «Ποινικός Κώδικας», έκδ. 2020, σελ. 970 αρ. 6).

Η παραπλάνηση - εξαπάτηση του ενός ερωτικού εταίρου από τον άλλον, σχετικά με την έκλειψη προφυλαγμένης συνουσίας, στη διάρκεια αυτής, συνιστά περίπτωση που ανατρέχει στο είδος και στην ένταση της ερωτικής πράξεως και η ποινική τιμώρησή της εναπόκειται στην αυτοτελή, ειδική και συγκεκριμένη θέσπιση - λειτουργία του ποινικού νομοθέτη (πρβλ. Νίκου  Παρασκευόπουλου - Ευτύχη Φυτράκη: «Αξιόποινες Σεξουαλικές Πράξεις», έκδ. 2021, σελ. 111 επομ. και κυρίως 121 αρ. 105-106).

Κατόπιν τούτων στο ερώτημά σας, παρέχω την απάντηση ότι το φαινόμενο που περιγράφεται στην αίτησή σας ("stealthing" ή "stealth-breeding"), δεν εμπίπτει στην διάταξη του άρθρου 336 παρ. 4 ΠΚ ως αντικ. δι' άρθ. 71 Ν. 4855/2021 και η κατάταξή του στου κατάλογο των ποινικώς κολαζομένων πράξεων, προϋποθέτει νομοθετική παρέμβαση.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση.

 

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Σεμινάριο: Το δίκαιο της πώλησης κατά τον ΑΚ και την CISG
send