logo-print

Αυτοεξαίρεση δικαστή από πολιτική δίκη (ΠΠρΑθ 154/2022)

Αποφυγή υπόνοιας μεροληψίας – Είχε εκφέρει γνώμη ως μέλος σύνθεσης ποινικού δικαστηρίου επί του αυτού βιοτικού συμβάντος που αποτελεί το αντικείμενο της πολιτικής δίκης

20/09/2022

06/10/2022

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Δεκτή έγινε κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων η δήλωση αυτοεξαίρεσης δικαστή, προς αποφυγή υπόνοιας μεροληψίας, στηριζόμενη στο άρθρο 52 παρ. 1 περ. στ', και 55 παρ. 3 του ΚΠολΔ (ΠΠρΑθ 154/2022).

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω δικαστής υπέβαλε ενώπιον της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετική αίτηση, με την οποία ζητούσε να γίνει δεκτή η δήλωση αυτοεξαίρεσής της προς αποφυγή υπόνοιας μεροληψίας σε βάρος της από την έκδοση απόφασης επί συγκεκριμένης αγωγής. Και τούτο, διότι είχε εκφέρει γνώμη ως μέλος της σύνθεσης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών επί του αυτού βιοτικού συμβάντος, που αποτελεί το αντικείμενο της ανωτέρω πολιτικής δίκης.

Το δικαστήριο έκρινε ότι, πράγματι, πιθανολογείται ότι συντρέχει λόγος εξαίρεσης της δηλούσας από την έκδοση απόφασης επί της συγκεκριμένης υπόθεσης για λόγους αποφυγής υπόνοιας μεροληψίας, για όλους τους ουσιαστικά βάσιμους και αναλυτικά αναφερόμενους στην αίτηση λόγους. Συνεπώς, η σχετική δήλωση αυτοεξαίρεσης έγινε δεκτή και κατ’ ουσίαν.

Δείτε ολόκληρη την απόφαση στο dsanet.gr

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

send