logo-print

ΣτΕ: Κατάταξη από 1.1.2007 των ασφαλισμένων (παλαιών και νέων) των καταργούμενων ασφαλιστικών φορέων σε ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ

18/10/2022

25/10/2022

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣτΕ Α΄ 2016/2022: Κοινωνική Ασφάλιση. Κατάταξη από 1.1.2007 των ασφαλισμένων (παλαιών και νέων) των καταργούμενων ασφαλιστικών φορέων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ) σε ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ.

Ασφαλισμένος προερχόμενος από έναν από τους καταργούμενους από 1.1.2007 φορείς. Λαμβάνεται υπόψη η ασφαλιστική κατηγορία στην οποία κατατασσόταν ή στην οποία αντιστοιχούσε η εισφορά που κατέβαλε ο ασφαλισμένος στον καταργούμενο φορέα στις 31.12.2006.

Ασφαλισμένος σε περισσότερους καταργούμενους φορείς διαδοχικώς ή παραλλήλως.

Λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη ασφαλιστική κατηγορία στην οποία είχε καταταγεί ο ασφαλισμένος ή στην οποία αντιστοιχεί η εισφορά που κατέβαλε, ανεξαρτήτως αν η ασφαλιστική αυτή κατηγορία συνδέεται με ασφάλιση που είχε διακοπεί στις 31.12.2006 (με μειοψ.).

ΣτΕ Α΄ 2016/2022

Πρόεδρος: Σπ. Χρυσικοπούλου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ

Εισηγήτρια: Χ. Χαραλαμπίδη, Πάρεδρος ΣτΕ

1. Με τις μεταβατικές διατάξεις των παρ. 6, 7 και 8 του άρθρ. 18 του π.δ. 258/2005, όπως οι παρ. 7 και 8 ισχύουν μετά την τροποποίησή τους με το άρθρ. 4 του π.δ. 5/2007 ρυθμίζεται το θέμα της κατάταξης από την 1η.1.2007 σε ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ των ασφαλισμένων που προέρχονται από τους καταργούμενους από την 1.1.2007 ασφαλιστικούς φορείς (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Η παρ. 6 αναφέρεται στους παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή αυτούς που δημιούργησαν ασφαλιστικό δεσμό με οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο μέχρι τις 31.12.1992, η παρ. 7 αναφέρεται στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή αυτούς που υπήχθησαν για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού φορέα ή το Δημόσιο από την 1.1.1993 και μετά, η δε παρ. 8 αναφέρεται τόσο στους παλαιούς όσο και στους νέους ασφαλισμένους.

Από διατάξεις αυτές συνάγεται ότι οι παλαιοί ασφαλισμένοι των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ, τα οποία καταργήθηκαν από την έναρξη ισχύος του Οργανισμού του ΟΑΕΕ την 1η.1.2007, κατατάσσονται από την ημερομηνία αυτή (1.1.2007) στην πλησιέστερη ασφαλιστική κατηγορία, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβάλει στο Ταμείο από το οποίο προέρχονταν, δηλαδή με βάση το ποσό των εισφορών που είχαν καταβάλει στις 31.12.2006. Για την εύρεση δε της ασφαλιστικής κατηγορίας των πιο πάνω παλαιών ασφαλισμένων λαμβάνεται υπόψη το ποσό των εισφορών γιατί οι ασφαλισμένοι αυτοί δεν είχαν υπαχθεί μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία (31.12.2006) σε ασφαλιστικές κατηγορίες.

Παρόμοια είναι η μέθοδος εξεύρεσης της ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ για την κατάταξη από την 1η.1.2007 των νέων ασφαλισμένων των πιο πάνω ασφαλιστικών ταμείων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), οι οποίοι συνεχίζουν την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ. Οι ασφαλισμένοι αυτοί του ΟΑΕΕ κατατάσσονται σε ασφαλιστική κατηγορία του Οργανισμού με βάση την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία υπάγονταν ως ασφαλισμένοι των καταργούμενων φορέων στις 31.12.2006, δεδομένου ότι οι νέοι ασφαλισμένοι, σε αντίθεση με τους παλαιούς, είχαν ήδη καταταχθεί σε ασφαλιστικές κατηγορίες κατά τα οριζόμενα στα π.δ. 127, 128 και 129/1993 πριν από την κατάργηση των ανωτέρω φορέων και τη μεταφορά των ασφαλισμένων τους στον ΟΑΕΕ. Τα ανωτέρω ισχύουν, όμως, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι ασφαλισμένοι (παλαιοί ή νέοι) είχαν δημιουργήσει ασφαλιστικό δεσμό με έναν μόνο από τους καταργούμενους ασφαλιστικούς φορείς (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ). Την περίπτωση ασφαλισμένων, παλαιών και νέων, που έχουν διατελέσει ασφαλισμένοι σε περισσότερους του ενός από τους καταργούμενους ασφαλιστικούς φορείς ρυθμίζει η παρ. 8 του άρθρου 18 του π.δ. 258/2005. Όπως δε προκύπτει από το γράμμα της τελευταίας διάταξης, με αυτή ρυθμίζεται η περίπτωση «υπαγωγής στην ασφάλιση δύο εκ των καταργούμενων φορέων» χωρίς να γίνεται διάκριση αν η ασφάλιση στους δύο ή περισσότερους φορείς είναι παράλληλη ή διαδοχική και αν πρέπει να υφίσταται κατά τον χρόνο της κατάργησης των φορέων.

Ειδικότερα, για τους «ασφαλιζόμενους από 1.1.1993», δηλαδή τους νέους ασφαλισμένους κατά την έννοια του ν. 2084/1992, ορίζεται ότι για την εύρεση της ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη από τις δύο ή περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, στις οποίες οι ανωτέρω είχαν καταταγεί κατά τη διάρκεια της ασφάλισής τους στους καταργούμενους φορείς. Δεδομένου, όμως, ότι κατ΄ άρθρ. 39 του ν. 2084/1992 για την εν λόγω κατηγορία των νέων ασφαλισμένων δεν προβλέπεται παράλληλη ασφάλισή τους σε πλείονες του ενός ασφαλιστικούς φορείς αλλά υποχρεωτική υπαγωγή τους σε έναν μόνον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης, έναν φορέα επικουρικής ασφάλισης, έναν φορέα πρόνοιας και έναν φορέα ασθενείας, η μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία που είναι ληπτέα υπόψη για την κατάταξη των ασφαλισμένων αυτών σε ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ δεν μπορεί παρά να εξευρεθεί ύστερα από σύγκριση της υφιστάμενης στις 31.12.2006 ασφαλιστικής κατηγορίας και της ασφαλιστικής κατηγορίας παρελθόντος χρόνου, δηλαδή ύστερα από σύγκριση των ασφαλιστικών κατηγοριών των καταργούμενων φορέων, στους οποίους υπήχθησαν διαδοχικώς, και στις οποίες είχαν καταταγεί ως νέοι ασφαλισμένοι.

Περαιτέρω, και για τους παλαιούς ασφαλισμένους προβλέπεται ότι για την εξεύρεση της ασφαλιστικής κατηγορίας του ΟΑΕΕ λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη από τις ασφαλιστικές κατηγορίες, όπως, όμως, αυτές προσδιορίζονται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 6, δηλαδή με βάση το ύψος των εισφορών που είχαν καταβάλει σε κάθε επιμέρους ασφαλιστικό φορέα, στον οποίο διετέλεσαν ασφαλισμένοι παραλλήλως ή διαδοχικώς, ανεξαρτήτως δε αν η μεγαλύτερη αυτή ασφαλιστική κατηγορία συνδέεται με ασφάλιση που έχει διακοπεί στις 31.12.2006 (με μειοψ.). [Δεκτή η αίτηση αναίρεσης του ΕΦΚΑ και ήδη e-ΕΦΚΑ. Αναιρείται η 56/2019 απόφαση του Τριμ.Διοικ. Εφ.Πατρών.]

Πηγή: adjustice.gr
Βασική Νομοθεσία Ναυτικού Δικαίου

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΕΚΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send