logo-print

Άρθρο 36 - Νόμος 5003/2022 - Μεταβατικές διατάξεις

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

14/12/2022

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Αγωγή περί κλήρου

1. Αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί σε δημοτικούς υπαλλήλους κατ’ εφαρμογή των άρθρων 81 του ν. 4172/2013 (Α΄ 167) και 19 του ν. 4325/2015 (Α΄ 47), παύουν να ασκούνται μετά την πάροδο δώδεκα (12) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος.

2. Υφιστάμενες, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρεσίες δημοτικής αστυνομίας εξακολουθούν να λειτουργούν με προσωπικό που υπολείπεται του οριζομένου στο άρθρο 4 μέχρι την πλήρωση των προβλεπόμενων θέσεων.

3. Οι δημοτικοί αστυνομικοί, που υπηρετούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, κατατάσσονται από την 1η.1.2023 αυτοδικαίως στους βαθμούς της κατηγορίας που υπηρετούν, σύμφωνα με τα άρθρα 13 και 16, με βάση την πραγματική υπηρεσία που έχει διανυθεί σε θέση δημοτικού αστυνομικού. Πλεονάζων χρόνος θεωρείται ότι διανύθηκε στον βαθμό κατάταξης. Για την ως άνω κατάταξη δεν υπολογίζονται:

α. Ο χρόνος της διαθεσιμότητας, με εξαίρεση τον χρόνο διαθεσιμότητας του άρθρου 81 του ν. 4172/2013,

β. ο χρόνος της αργίας, είτε εξαιτίας ποινικής δίωξης που κατέληξε σε οποιαδήποτε καταδίκη είτε εξαιτίας πειθαρχικής δίωξης που κατέληξε σε πειθαρχική ποινή τουλάχιστον προστίμου αποδοχών τριών (3) μηνών,

γ. ο χρόνος της αδικαιολόγητης αποχής από τα καθήκοντα,

δ. ο χρόνος της προσωρινής παύσης,

ε. ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών που δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας,

στ. ο χρόνος της αναστολής άσκησης καθηκόντων, εφόσον στη συνέχεια ο υπάλληλος τέθηκε σε αργία,

ζ. το χρονικό διάστημα κατά το οποίο στερήθηκε ο υπάλληλος το δικαίωμα για προαγωγή,

η. χρονικό διάστημα ίσο προς το μισό του απαιτούμενου προς προαγωγή χρόνου, σε περίπτωση επιβολής της πειθαρχικής ποινής του υποβιβασμού.

Για την ως άνω κατάταξη εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις από τον οικείο δήμαρχο, που δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

4. α) Υπάλληλοι που, κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 81 του ν. 4172/2013, μετατάχθηκαν αυτοδικαίως από την 23η.9.2013 σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις κατηγορίας ΠΕ Διοικητικού ή ΤΕ Διοικητικού ή ΔΕ Διοικητικού στον δήμο ή μεταγενέστερα σε άλλη υπηρεσία και υπάλληλοι που, μετά τη θέση τους σε διαθεσιμότητα, διατέθηκαν σε άλλους φορείς, καθώς και υπάλληλοι που κατατάχθηκαν σε άλλους κλάδους άλλων υπηρεσιών των Δήμων κατ’ εφαρμογή της περ. β) της παρ. 3 του άρθρου 19 του ν. 4325/2015 (Α΄ 47), δύνανται να μετατάσσονται ως ειδικό ένστολο προσωπικό δημοτικής αστυνομίας, σε κενές οργανικές θέσεις κλάδων ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Δημοτικής Αστυνομίας, με βάση το ανώτερο τυπικό προσόν του τίτλου σπουδών που κατέχουν. Η μετάταξη διενεργείται με αίτηση που υποβάλλεται στον δήμο προτίμησης εντός αποκλειστικής προθεσμίας δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, μετά από απόφαση του δημάρχου, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με μέριμνα του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ο αιτών υπάλληλος πρέπει να μην είναι ο μοναδικός υπάλληλος που υπηρετεί στον οικείο κλάδο. Ειδικά για τις μετατάξεις του πολιτικού προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτείται, για την έκδοση της απόφασης του δεύτερου εδαφίου, η σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Για τις ανωτέρω μετατάξεις, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις, οι υπάλληλοι μετατάσσονται σε συνιστώμενες με την πράξη μετάταξης προσωποπαγείς θέσεις με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων, για όσο χρόνο υφίστανται οι προσωποπαγείς. Οι υπάλληλοι του προηγούμενου εδαφίου καταλαμβάνουν την πρώτη κενή οργανική θέση αντίστοιχης κατηγορίας του κλάδου δημοτικής αστυνομίας, οπότε και καταργείται η προσωποπαγής.

β) Το προσωπικό της περ. α) μετατάσσεται στον δήμο με το μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχει και με διατήρηση τυχόν προσωπικής διαφοράς. Οι μετατασσόμενοι διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.

5. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος:

α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τα άρθρα 21, 22 και 23, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος προϊστάμενοι,

β) έως την τοποθέτηση νέων εποπτών σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 14 εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους οι υφιστάμενοι επόπτες.

6. Η θητεία των περ. α) και β) της παρ. 5 λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση στις θέσεις της ιεραρχίας σύμφωνα με τα άρθρα 21, 22 και 23.

7. Κατά την πρώτη εφαρμογή των άρθρων 21, 22 και 23 του παρόντος, αν δεν υποβληθούν αιτήσεις για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων, εφόσον δεν υπάρχουν υπάλληλοι που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 24 για την κάλυψη των θέσεων προϊσταμένων των οργανικών μονάδων, τα καθήκοντα αυτά ασκούνται παράλληλα από προϊστάμενο Διεύθυνσης ή Τμήματος, αντίστοιχα, άλλου κλάδου του οικείου δήμου, ύστερα από απόφαση του δημάρχου.

8. Μετά τη σύσταση νέας υπηρεσίας δημοτικής αστυνομίας με τον οικείο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του άρθρου 10 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007, Α΄ 143) και τη στελέχωσή της, οι θέσεις προϊσταμένων οργανικών μονάδων καλύπτονται σύμφωνα με το άρθρο 24 του παρόντος.

9. Το Ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του άρθρου 25 συγκροτείται εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Κατ’ εξαίρεση, η θητεία του αρχίζει από τη συγκρότηση του και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του μεθεπόμενου έτους. Μέχρι τη συγκρότηση του Ειδικού Πειθαρχικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί αστυνομικοί εξακολουθούν να υπάγονται στην πειθαρχική αρμοδιότητα των υφιστάμενων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων.

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ