logo-print

Αναζήτηση εργασίας: Οι 4 αναγκαίες προφυλάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας πρόσληψης

Η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων CNIL προτείνει μέτρα προφύλαξης και προστασίας για τα προσωπικά δεδομένα των προσώπων που συμμετέχουν σε διαδικασίες πρόσληψης

06/02/2023

04/05/2023

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

Μια διαδικασία πρόσληψης συνεπάγεται αναγκαστικά την κοινοποίηση ενός ορισμένου όγκου πληροφοριών σχετικά με εσάς: η CNIL προτείνει 4 μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών σας δεδομένων καθ' όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, από τη σύνταξη του βιογραφικού σας σημειώματος έως την τελική συνέντευξη.

1. Δώστε μόνο ό,τι είναι απαραίτητο

Οι πληροφορίες που παρέχετε κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας πρόσληψης θα πρέπει να επιτρέπουν στον υπεύθυνο προσλήψεων να αξιολογήσει μόνο τις επαγγελματικές σας δεξιότητες και την ικανότητά σας να καλύψετε τη θέση. Πρέπει πάντα να σχετίζονται με την προσφερόμενη θέση εργασίας.

Επομένως, μπορείτε να κοινοποιείτε πληροφορίες σχετικά με :

● την ταυτότητά σας, ώστε ο υπεύθυνος προσλήψεων να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας (επώνυμο, όνομα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.λπ.) ,

● την επαγγελματική σας εμπειρία (προηγούμενες θέσεις εργασίας, καθήκοντα κ.λπ.)

● την εκπαίδευσή σας (πτυχία, ακαδημαϊκό υπόβαθρο κ.λπ.),

● τις δεξιότητες και ικανότητές σας (γνώση μιας ξένης γλώσσας, χρήση εργαλείων πληροφορικής κ.λπ.).

Αντίθετα, δεν θα πρέπει να κοινοποιείτε πληροφορίες που δεν σχετίζονται με τη διαδικασία πρόσληψης ή δεν είναι απαραίτητες για τον υπεύθυνο προσλήψεων. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να επικοινωνείτε :

● πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας,

● τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισής σας,

● πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειάς σας,

● εάν επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδιά,

● πληροφορίες σχετικά με τα σωματικά σας χαρακτηριστικά (διαστάσεις, βάρος, χρώμα μαλλιών κ.λπ.), εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου αυτά σχετίζονται με τη θέση απασχόλησης (μοντέλα, οδηγοί αγώνων δρόμου κ.λπ.) κ.λπ.

Ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν θα πρέπει να ζητά τέτοιες πληροφορίες. Εάν σας τις ζητήσει, έχετε το δικαίωμα να μην τις δώσετε.

Πρέπει να προσκομίσω βεβαιώσεις περί απασχόλησης και αποδοχών;

Μια βεβαίωση περί απασχόλησης ή/και αποδοχών περιέχει πολλές πληροφορίες που δεν είναι απαραίτητες για τον υπεύθυνο προσλήψεων και που δεν χρειάζεται να γνωρίζει (το ποσό του μισθού σας, πιθανές πληροφορίες για τις ημέρες που δεν εργαστήκατε λόγω αναρρωτικής άδειας, προσωπικού γεγονότος ή άσκησης του δικαιώματος απεργίας, τα στοιχεία επικοινωνίας σας κ.λπ.) Συνεπώς, ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν μπορεί να σας ζητήσει τα έγγραφα αυτά.

Ωστόσο, εάν επιθυμείτε να στείλετε με δική σας πρωτοβουλία μια βεβαίωση αποδοχών στον υπεύθυνο προσλήψεων για να αποδείξετε το επίπεδο του μισθού σας, μπορείτε να το κάνετε. Ωστόσο, συνιστάται να αποκρύψετε εκ των προτέρων άσχετες πληροφορίες.

Εάν ο υπεύθυνος προσλήψεων σας ζητήσει να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία για την προηγούμενη απασχόλησή σας, μπορείτε να προσκομίσετε τη βεβαίωση περί απασχόλησης που σας έδωσε ο προηγούμενος εργοδότης σας.

2. Μην αποκαλύπτετε ευαίσθητες πληροφορίες για τον εαυτό σας

Εκτός από ορισμένες πολύ ειδικές περιπτώσεις που δικαιολογούνται από τα καθήκοντα ή τη θέση εργασίας για την οποία υποβάλλετε αίτηση (για παράδειγμα, εάν υποβάλλετε αίτηση για συγκεκριμένη θέση σε εκκλησιαστικό ίδρυμα), δεν πρέπει να κοινοποιείτε πληροφορίες που ενδέχεται να αποκαλύπτουν "ευαίσθητα" δεδομένα, όπως η φυλετική ή εθνοτική σας καταγωγή, τα πολιτικά σας φρονήματα, οι θρησκευτικές ή φιλοσοφικές σας πεποιθήσεις, η συμμετοχή σας σε συνδικαλιστική οργάνωση, πληροφορίες σχετικά με την υγεία σας ή τη σεξουαλική σας ζωή.

Ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν πρέπει να ζητά τέτοιες πληροφορίες. Εάν σας τις ζητήσει, έχετε το δικαίωμα να μην τις δώσετε.

Τι γίνεται αν θέλω να γνωστοποιήσω μια δραστηριότητα που μπορεί να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες για μένα;

Είστε ελεύθεροι να παράσχετε οποιαδήποτε πληροφορία θεωρείτε ότι θα ήταν χρήσιμη για να αποδείξετε τις επαγγελματικές σας δεξιότητες ή την καταλληλότητά σας για μια θέση εργασίας.

Για παράδειγμα, αν το επιθυμείτε, μπορείτε να πείτε στον υπεύθυνο προσλήψεων ότι συμμετέχετε σε πολιτική οργάνωση: στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί ότι έχετε συναινέσει ελεύθερα στην κοινοποίηση των πληροφοριών αυτών. Ωστόσο, απαγορεύεται στον υπεύθυνο προσλήψεων να αντλεί και να χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, για παράδειγμα επισημαίνοντας τον πολιτικό σας προσανατολισμό στην αίτησή σας.

3. Να δίνετε προσοχή στην ενημέρωση που σας δίνεται

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων πρέπει να σας εξηγούν με σαφήνεια τη χρήση των προσωπικών πληροφοριών που συλλέγουν για εσάς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης.

Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται σε κείμενα ενημέρωσης, τα οποία σας επιτρέπουν να μάθετε περισσότερα για τα αρχεία που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων, και ιδίως για τις πληροφορίες που συλλέγονται, το χρονικό διάστημα που διατηρούνται, τα άτομα που έχουν πρόσβαση σε αυτά και για ποιους λόγους, τα δικαιώματα που έχετε και τον τρόπο άσκησής τους.

Επομένως, είναι σημαντικό να τις διαβάσετε προσεκτικά. Εάν δεν έχετε αυτές τις πληροφορίες, δικαιούστε να τις ζητήσετε.

4. Να είστε ενήμεροι για τα δικαιώματά σας και να τα ασκείτε

Έχετε δικαιώματα σχετικά με τις προσωπικές σας πληροφορίες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε και να κατανοείτε αυτά τα δικαιώματα, προκειμένου να τα ασκήσετε.

Για παράδειγμα, μπορείτε να:

● να λαμβάνετε και να ελέγχετε τα δεδομένα που κατέχει ένας οργανισμός για εσάς

● να ζητήσετε τη διαγραφή τους, σε ορισμένες περιπτώσεις,

● να αντιταχθείτε στη χρήση ορισμένων προσωπικών πληροφοριών που συλλέγονται από έναν οργανισμό,

● να διορθώσετε ή να επικαιροποιήσετε ανακριβείς πληροφορίες,

● να απαιτείτε ευανάγνωστη πληροφόρηση και βέλτιστη ασφάλεια όσον αφορά τα προσωπικά σας στοιχεία,

● να καταγγείλετε στην εποπτική αρχή τυχόν παραβάσεις του νόμου.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Ποινικός Κώδικας Ι