logo-print

Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Γερμανίας προς Κυβέρνηση: Κατεβάστε τo Facebook page

Ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος της Γερμανίας διαπιστώνει πως η νόμιμη συνέχιση της λειτουργίας της σελίδας της Κυβέρνησης στο Facebook δεν είναι δυνατή

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 22 Φεβρουαρίου, Ομοσπονδιακός Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων (BfDI) Ulrich Kelber ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Τύπου (BPA) να σταματήσει τη λειτουργία του fan page της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης στο Facebook. Η εντολή δόθηκε με σχετική επιστολή που εστάλη λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση και με την οποία δόθηκε στο BPA προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να την εφαρμόσει την απόφαση ή να την προσβάλει.

Ο Επίτροπος ανέφερε:

"Έχω επισημάνει εδώ και καιρό ότι η λειτουργία ενός fan page στο Facebook δεν είναι δυνατή, με βάση τους κανόνες για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Αυτό προκύπτει τόσο από τις δικές μας έρευνες, όσο και από την έκθεση της Συνόδου των γερμανικών αρχών προστασίας δεδομένων. Όλες οι δημόσιες αρχές έχουν την ευθύνη να συμμορφώνονται με τον νόμο κατά τρόπο υποδειγματικό.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών μας, κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι δυνατό ως προς τη λειτουργία ενός Facebook page, λόγω της εκτεταμένης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Είναι σημαντικό να είναι το κράτος προσβάσιμο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να μπορεί να μοιράζεται πληροφορίες. Ωστόσο, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο εφόσον γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών".

Δεδομένου ότι τα συμφέροντα ενός διαχειριστή Facebook page και της Meta αλληλεπιδρούν, ο Επίτροπος θεωρεί ότι υφίσταται από κοινού ευθύνη για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται κατά τη χρήση μιας τέτοιας σελίδας. Συνεπώς, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, η BPA πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι τηρούνται οι αρχές της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Μια τέτοια τεκμηρίωση δεν παρασχέθηκε κατά τη διαδικασία που προηγήθηκε της έκδοσης της απόφασης. Ο Επίτροπος στάθηκε ειδικά στο ότι, σύμφωνα με την εκτίμησή του, απουσιάζει η νομική βάση για την επεξεργασία των δεδομένων. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, για τη χρήση cookies και παρόμοιων τεχνολογιών παρακολούθησης που δεν είναι απολύτως απαραίτητες θα πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση των χρηστών. Ωστόσο, στην περίπτωση των Facebook pages, οι έλεγχοι της ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής έδειξαν πως η συγκατάθεση αυτή δεν λαμβάνεται κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Επισημαίνεται πως μέχρι τη στιγμή σύνταξης του παρόντος, η επίσημη σελίδα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, η οποία αριθμεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ακολούθους, παραμένει ενεργή. Στη σελίδα αυτή, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει το BPA έχει αναρτήσει πλήρες κείμενο ενημέρωσης ως προς την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Με πληροφορίες από το δελτίου τύπου του BfDI

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send