logo-print

Δημοσιεύθηκε ο Νόμος με τις αλλαγές στην Διοικητική Δικαιοσύνη (Ν. 5028/2023)

Δικαστικά γραφεία τηλεματικής και αναδιάταξη των διοικητικών δικαστηρίων

10/03/2023

15/03/2023

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο Ν. 5028/2023 με τίτλο «Αναδιάταξη περιφερειών και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, οργάνωση της τηλεματικής συνεδρίασης, μετατροπή μεταβατικών εδρών και ίδρυση δικαστικών γραφείων τηλεματικής - Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’/54/9-3-2023).

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, βασικοί στόχοι του νομοθετήματος είναι (α) η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοικητικής δικαιοσύνης μέσω της αναδιάταξης των περιφερειών των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων τους και της εισαγωγής του θεσμού του δικαστικού γραφείου τηλεματικής και (β) η υλοποίηση της ψηφιακής στρατηγικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση και την επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων, καθώς και για την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα των δικαστικών υπηρεσιών σε επίπεδο εφετειακών περιφερειών και δικαστικών σχηματισμών, που πρόκειται να οδηγήσουν σταδιακά στην επαναχάραξη του δικαστικού χάρτη της χώρας.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, με τον ν. 4938/2022 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών) εισήχθη ο νέος θεσμός του δικαστηρίου τηλεματικής, ο οποίος με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου αναδιατυπώνεται ως δικαστικό γραφείο τηλεματικής, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ορολογικά και πλαισιώνεται θεσμικά με τις απαιτούμενες δικονομικές εγγυήσεις που διασφαλίζουν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Προκειμένου, δε, να οργανωθεί με τρόπο ενιαίο η διαδικασία της τηλεματικής συνεδρίασης, τόσο για τις προϋφιστάμενες περιπτώσεις εξ αποστάσεως εκδίκασης υποθέσεων που προβλέπονται στην παρ. 6 του άρθρου 133 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, όσο και για τον νέο θεσμό των δικαστικών γραφείων τηλεματικής και να διασφαλιστούν οι αναγκαίες διαδικαστικές εγγυήσεις, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές της CEPEJ, τροποποιούνται τόσο ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών όσο και το άρθρο 133 του ΚΔΔ, ενώ προστίθενται στον ίδιο Κώδικα, νέα άρθρα 133Α έως 133Ε.

Προβλέπεται ότι μετά την επιτυχή δοκιμασία, για δύο πλήρη δικαστικά έτη, των δικαστικών γραφείων τηλεματικής στις μεταβατικές έδρες των διοικητικών δικαστηρίων, αυτές θα μετατραπούν σε δικαστικά γραφεία τηλεματικής, από το δικαστικό έτος 2026-2027.

Περαιτέρω, επικαιροποιείται μετά από 35 περίπου χρόνια εφαρμογής του π.δ. 404 της 10ης/25ης.5.1978 «Περί καθορισμού της έδρας και της περιφερείας των Διοικητικών Δικαστηρίων του Κράτους», ο καθορισμός της έδρας και των περιφερειών των ΤΔΔ με αποσαφήνιση των μεταξύ τους ορίων σε πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα διοικητική διαίρεση (πρόγραμμα Καλλικράτης) και επεκτείνεται χωρικά η κατά τόπον αρμοδιότητα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιώς με σκοπό να αποφορτιστεί το υπερμέγεθες Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών.

Τέλος, ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες μεταξύ των διοικητικών δικαστηρίων στη βάση κατά το δυνατόν ενιαίων κριτηρίων, που να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες και δη όσους ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες

Δείτε αναλυτικά τον Ν. 5028/2023

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send