logo-print

Άρθρο 4Β - Νόμος 3388/2005 - Διεύθυνση Δικαστηρίων

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

12/09/2005

Υπό κωδικοποίηση
Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5

1. Οι παράγραφοι 4, 5, και 6 του άρθρου 15 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών (ν. 1756/1988, ΦΕΚ 35 Α') αντικαθίστανται ως εξής:

«4. Ο πρόεδρος και τα μέλη των συμβουλίων, καθώς και οι αναπληρωτές τους, εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία από τις ολομέλειες των οικείων δικαστηρίων, οι οποίες συνέρχονται αυτοδικαίως για το σκοπό αυτόν ανά διετία την ενδέκατη πρωινή ώρα του τρίτου Σαββάτου του μηνός Σεπτεμβρίου.

Αν κατά τη συνεδρίαση αυτή δεν υπάρχει η απαρτία που προβλέπεται από τις διατάξεις των δύο πρώτων εδαφίων της παραγράφου 5 του άρθρου 14, οι ολομέλειες συνέρχονται αυτοδικαίως την ίδια ώρα του επόμενου Σαββάτου και τα παρόντα κατά τη συνεδρίαση μέλη τους εκλέγουν τον πρόεδρο και τα μέλη των συμβουλίων.

Με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παράγραφο 6, υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου του συμβουλίου είναι υποχρεωτικά οι 15 αρχαιότεροι πρόεδροι του πολιτικού Εφετείου Αθηνών, οι 10 αρχαιότεροι του διοικητικού Εφετείου Αθηνών, οι 25 αρχαιότεροι του πολιτικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι 15 αρχαιότεροι του διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, οι 10 αρχαιότεροι του πολιτικού και του διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, οι 10 αρχαιότεροι του πολιτικού και του διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά και οι 15 αρχαιότεροι ειρηνοδίκες του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Για τις θέσεις των μελών του συμβουλίου υποψήφιοι είναι υποχρεωτικά οι αρχαιότεροι εφέτες, πρωτοδίκες και ειρηνοδίκες, που υπηρετούν στα παραπάνω δικαστήρια και σε αριθμό που είναι ίσος με το ένα τέταρτο (1/4) των οικείων οργανικών θέσεων.

Η εκλογή διενεργείται από τριμελή εφορευτική επιτροπή, αποτελούμενη από το νεότερο πρόεδρο ή ειρηνοδίκη Α' τάξεως και δύο νεότερους δικαστές με ένα ψηφοδέλτιο για τον πρόεδρο και ένα για τα μέλη, στα οποία έχουν αναγραφεί κατ' αλφαβητική σειρά τα ονόματα όλων των εκλόγιμων προέδρων και όλων των εκλόγιμων μελών. Κάθε μέλος της ολομέλειας εκφράζει την προτί-μησή του σε ένα μόνο υποψήφιο με σταυρό προτίμησης που τίθεται στο ψηφοδέλτιο μόνο πριν από το όνομα του υποψηφίου με γραφίδα μπλε ή μαύρου χρώματος. Προκειμένου για την εκλογή μελών δύναται να τίθενται δύο σταυροί.

Πρόεδρος του συμβουλίου εκλέγεται ο εκ των υποψηφίων για την προεδρία που έλαβε τις περισσότερες ψήφους και ο αμέσως επόμενος σε αριθμό ψήφων εκλέγεται αναπληρωτής του. Μέλη του συμβουλίου εκλέγονται οι δύο πρώτοι κατά σειρά ψήφων εκ των υποψηφίων μελών, αναπληρωτές τους δε οι δύο επόμενοι. Αν υπάρχει ισοψηφία διενεργείται κλήρωση από την εφορευτική επιτροπή.

Για την εκλογή η εφορευτική επιτροπή συντάσσει πρακτικό το οποίο παραδίδει στον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου προκειμένου να υποβληθεί στις προϊστάμενες αρχές και να κοινοποιηθεί στους εκλεγόμενους.

5. Η θητεία του συμβουλίου είναι διετής και αρχίζει την 1η Οκτωβρίου του έτους της εκλογής και λήγει την 30ή Σεπτεμβρίου του μεθεπόμενου έτους. Από την εκλογή τους και έως τη λήξη της θητείας τους, ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου, καθώς και οι αναπληρωτές τους δεν επιτρέπεται να μετατεθούν, εκτός αν υποβάλουν σχετική αίτηση ή αν υπέπεσαν σε βαρύ παράπτωμα για το οποίο έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του συμβουλίου αναπληρώνονται από τους αναπληρωτές τους, αν δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους από πρόσκαιρο κώλυμα. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η συγκρότηση του συμβουλίου λόγω θανάτου, παραίτησης ή εξόδου από την υπηρεσία κατά οποιονδήποτε τρόπο του προέδρου, των μελών του συμβουλίου ή των αναπληρωτών τους διενεργείται αναπληρωματική εκλογή, για την οποία εφαρμόζεται αναλόγως η διαδικασία της παραγράφου 4. Αυτοί που εκλέγονται γίνονται τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη χωρίς καμιά άλλη διατύπωση και η θητεία τους λήγει μαζί με τη θητεία των λοιπών μελών. Σε περίπτωση προαγωγής οι ανωτέρω παραμένουν στη θέση τους και ασκούν τα καθήκοντά τους έως τη λήξη της θητείας τους.

6. Δεν μπορεί να είναι πρόεδροι ή μέλη των συμβουλίων οι δικαστές που:

α) Έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή πλην της επίπληξης ή έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας κατά το χρόνο της εκλογής σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57α του παρόντος.

β) Εκκρεμεί εναντίον τους ποινική δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα που τελέστηκε με δόλο.

γ) Έχουν κριθεί μη προακτέοι στον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν.

δ) Είναι ή ήταν στο παρελθόν πρόεδροι ή τακτικά μέλη τριμελών συμβουλίων στον ίδιο βαθμό δικαιοδοσίας.

ε) Είναι τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δικαστικών ενώσεων ή ήταν τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη του αμέσως προηγούμενου διοικητικού συμβουλίου δικαστικών ενώσεων, περιλαμβανομένων και των παραιτηθέντων.»

2. Στο στοιχείο ββ) της περίπτωσης α' της παρ. 7 του άρθρου 15 του ν. 1756/1988 προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:

«Στα δικαστήρια που λειτουργούν περισσότερα των δύο τμημάτων, ο δικαστής δεν επιτρέπεται να υπηρετεί στο ίδιο τμήμα του δικαστηρίου πέραν της τετραετίας. Στην τετραετία αυτή συνυπολογίζεται και χρόνος υπηρεσίας, στο αυτό τμήμα, προγενέστερος της ισχύος του παρόντος.»

3. Η πρώτη περίοδος της παρ. 8 του άρθρου 15 του ν.1756/1988 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι πράξεις και οι αποφάσεις του τριμελούς συμβουλίου για όλα τα θέματα των αρμοδιοτήτων του, καθώς και του δικαστή που διευθύνει το δικαστήριο για τις αντίστοιχες αρμοδιότητες, υπόκεινται σε προσφυγή στην ολομέλεια του δικαστηρίου, που συγκαλείται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2 περ. α', καθώς και αν ζητηθεί από το μέλος ή τα μέλη της ολομέλειας, στα οποία αφορούν οι πράξεις και οι αποφάσεις αυτές, όπως και από τους οικείους δικηγορικούς συλλόγους για θέματα που άπτονται της άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος.»

4. Στο άρθρο 15 του ν. 1756/1988 προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής:

«9. Στα δικαστήρια στα οποία δεν εκλέγονται διοικήσεις και στα οποία υπηρετούν περισσότεροι του ενός πρόεδροι, δεν μπορεί να ασκεί τη διεύθυνση του δικαστηρίου αυτού πρόεδρος για τον οποίο συντρέχει κώλυμα της ως άνω παραγράφου 6.»

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send