logo-print

Άρθρο 48 - Νόμος 5026/2023 - Προσόντα και διαδικασία επιλογής υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 4 και παρ. 2 άρθρου 5 ν. 4786/2021

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

28/02/2023

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

1. Η παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 4786/2021 (Α’ 43) τροποποιείται ως προς τα προσόντα επιλογής υποψηφίων για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Κάθε υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα απαιτείται, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και κατά τον χρόνο του διορισμού του:

α. να κατέχει τον βαθμό τουλάχιστον του Αντεισαγγελέα Εφετών έως και αυτόν του Εισαγγελέα Εφετών,

β. να έχει εναπομένοντα χρόνο υπηρεσίας έξι (6) τουλάχιστον έτη μέχρι την αποχώρησή του λόγω του ορίου ηλικίας της παρ. 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος.»

2. Στην παρ. 2 του άρθρου 5 του ν. 4786/2021 επέρχονται οι εξής αλλαγές: α) στο πρώτο εδάφιο, τροποποιείται η χρονική αφετηρία ορισμού προθεσμίας από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, β) στο δεύτερο εδάφιο, μετά από τις λέξεις «διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών» διαγράφονται οι λέξεις «και Πρωτοδικών» και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δώδεκα (12) μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και αμελλητί μόλις πληροφορηθεί ότι αυτή για οποιονδήποτε λόγο λήγει πρόωρα, ή δεν πρόκειται να παραταθεί, ορίζει προθεσμία είκοσι (20) ημερών για την υποβολή, σε ηλεκτρονική ή σε έντυπη μορφή, των αιτήσεων των ενδιαφερομένων, μαζί με βιογραφικό σημείωμα και φάκελο δικαιολογητικών, αναρτά την πρόσκληση στην ιστοσελίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και τη γνωστοποιεί ταυτόχρονα εγγράφως στους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών της Επικράτειας, προς ενημέρωση των υφισταμένων τους.».

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ