logo-print

Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας: Ψηφιακά η έκδοσή του μέσω της «myAADE»

Απόφαση της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου του ΠΦΚ και τη διαδικασία για την ψηφιακή έκδοσή του

04/05/2023

09/05/2023

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, αναφορικά με τον καθορισμό του τύπου και του περιεχομένου του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας και τη διαδικασία για την ψηφιακή έκδοσή του (Α. 1052, ΦΕΚ Β’/2907/3-5-2023).

Ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για την καλύτερη και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων μέσω της ψηφιακής υποβολής αιτημάτων για έκδοση Πιστοποιητικών Φορολογικής Κατοικίας, με την ως άνω απόφαση καθορίζονται ο τύπος και το περιεχόμενο του Πιστοποιητικού Φορολογικής Κατοικίας (ΠΦΚ) και η διαδικασία έκδοσής του για φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες φορολογικούς κάτοικους Ελλάδος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4172/2013 για σκοπούς εφαρμογής των Συμβάσεων για την Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας του Εισοδήματος (ΣΑΔΦΕ) και για λοιπούς σκοπούς και ρυθμίζονται συναφή ζητήματα.

Πιο αναλυτικά, η αίτηση για την έκδοση ΠΦΚ υποβάλλεται ψηφιακά από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXiSnet αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής έκδοσης ΠΦΚ στην ψηφιακή πύλη «myAADE».

Ο φορολογούμενος υποβάλλει την αίτηση με συμπληρωμένα τα στοιχεία του, το κράτος και το έτος για το οποίο επιθυμεί την έκδοση ΠΦΚ. Η κατηγορία εισοδήματος δηλώνεται εφόσον αποκτάται εισόδημα από την αλλοδαπή. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επιθυμεί να αιτηθεί την έκδοση ΠΦΚ είτε για περισσότερες κατηγορίες εισοδήματος, είτε για περισσότερα έτη, είτε για διαφορετικά κράτη θα πρέπει να υποβάλει για κάθε πιστοποιητικό διακριτό αίτημα.

ΠΦΚ δύναται κατά περίπτωση να εκδοθεί:

α) για σκοπούς εφαρμογής ΣΑΔΦΕ για το τρέχον έτος,

β) για σκοπούς εφαρμογής ΣΑΔΦΕ για προηγούμενο έτος,

γ) για λοιπούς σκοπούς για το τρέχον έτος και

δ) για λοιπούς σκοπούς για προηγούμενο έτος.

Διευκρινίζεται ότι αιτήματα για έκδοση ΠΦΚ που υποβάλλονται χωρίς τη χρήση της εφαρμογής από την έναρξη εφαρμογής της εν λόγω απόφασης της ΑΑΔΕ, θεωρούνται ως μη υποβαλλόμενα και δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φορολογούμενος ενημερώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο (πχ προφορικά, με επιστολή ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για την υποχρέωση ψηφιακής υποβολής του αιτήματος αποκλειστικά μέσω της εφαρμογής.

Η απόφαση ισχύει για τα αιτήματα που υποβάλλονται από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από την 3η Μαΐου 2023.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο aade.gr

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

send