logo-print

Πρωτοδικείο Αθηνών: Πώς θα λειτουργεί ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου

Ενημέρωση για αναστολή μέρους των εργασιών του Πρωτοδικείου Αθηνών

Εγχειρίδιο Πολιτικής Δικονομίας - 4η έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ​

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,

Ενημέρωση για αναστολή μέρους των εργασιών του, λόγω των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου, εξέδωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Αναλυτικά προβλέπεται:

Α. Πολιτικές Δίκες

1. Δεν θα εκφωνηθούν οι προσδιορισθείσες, για το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 έως την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, υποθέσεις τακτικής διαδικασίας, ειδικκών διαδικασιών, εκούσιας δικαιοδοσίας, ασφαλιστικών μέτρων συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων μεταρρύθμισης ή άρσης προσημειώσεων (πλην της υπ' αριθ. 2 εξαιρέσεως), καθώς και δικαστικής μεσολάβησης.

2. Θα εκφωνηθούν οι προσδιορισθείσες για την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, καθώς και για την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 υποθέσεις πλειστηριασμών, οι οποίες εκδικάζονται κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

3. Σε σχέση με τις προσωρινές διαταγές:

i) Κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη Ι 7 Μαΐου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαϊου 2023, αιτήσεις χορήγησης προσωρινής διαταγής θα εκδικάζονται μόνον από τους Προέδρους Υπηρεσίας Α' και Β', με εξαίρεση την Παρασκευή 19 Μαΐου 2023 και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023, οπότε αυτές θα εκδικάζονται μόνον από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας Β'.

ii) Κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαϊου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαϊου 2023, ο Πρόεδρος Υπηρεσίας Β' Θα εκδικάζει και τις κατεπείγονσες αιτήσεις νομικής βοήθειας.

iii) Πάσης φύσεως προσωρινές διαταγές που έχουν χορηγηθεί και έχουν ισχύ έως τη συζήτηση της υπόθεσης ή ορίστηκε ότι ισχύούν υπό τον όρο της συζήτησης της υπόθεσης σε ορισμένη δικάσιμο, εφόσον η υπόθεση επρόκειτο να εκδικασθεί κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαΐού 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, παρατείνονται αυτοδικαίως, με την παρούσα πράξη, έως τη συζήτηση της υπόθεσης, όποτε η τελευταία προσδιορισθεί κατά τα υπ' αριθ. 4 αναφερόμενα.

4. 'Ολες οι υποθέσεις που κατά τα ανωτέρω δεν θα εκφωνηθούν, θα προσδιορισθούν οίκοθεν με πράξη του Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης με ενημέρωση από τις αρμόδιες Γραμματείες της πλατφόρμας solon.gov.gr, που θα επέχει θέση κλήτεύσης όλων των διαδίκων (άρθρο 260 παρ. 4 ΚΠολΔ).

Β. ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΚΕΣ

1. Ποινικές δίκες, αρμοδιότητας Μ.Ο.Δ. (πλην της υπ' αριθ. 2 εξαιρέσεως), Τριμελούς και Μονομελούς Πλημμελειοδικείού, με ημερομηνία έναρξης της συνεδρίασής τους κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαϊου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, δεν θα διεξαχθούν, ενώ οι σχετικές υποθέσεις θα αποσυρθούν και θα προσδιορισθούν εκ νέου προς εκδίκαση με επιμέλεια της αρμόδιας Εισαγγελίας.

​2. Κατ' εξαίρεση, κατά το αμέσως ανωτέρω χρονικό διάστημα, θα διεξαχθούν ποινικές δίκες, αρμοδιότητας Μ.Ο.Δ., εφόσον υφίσταται περίπτωση λήξης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης των κατηγορούμενων.

3. Ποινικές δίκες, αρμοδιότητας Μ.Ο.Δ. (πλην της υπ' αριθ. 2 εξαιρέσεως), Τριμελούς και Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, που θα έχουν αρχίσει στο ακροατήριο πριν την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023 και δεν θα έχουν περατωθεί έως την ημεροχρονολογία αυτή, συνεχίζονται μετά την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, εκτός από τις ήδη διακοπείσες σε δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, η εκ νέου διακοπή των οποίων (δικών) θα αποφασίζεται από το οικείο δικαστήριο.

4. Κατά το χρονικό διάστημα από Τετάρτη 17 Μαϊου 2023 έως και Παρασκευή 26 Μαΐου 2023, το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, καθώς και το Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, θα συνεδριάζουν ώρα 12:00, μόνο για τις αυτόφωρες υποθέσεις με κρατουμένους ή για τις εξ αναβολής υποθέσεις με κρατουμένους κατ' άρθρο 423 ΚΠΔ ή για τις αιτήσεις δικονομικού χαρακτήρα με κρατουμένους. Επισημαίνεται ότι κατά το αμέσως ανωτέρω χρονικό διάστημα το μεν Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο θα συνεδριάζει στο κτίριο 2, αίθ. 2, το δε Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο θα συνεδριάζει στο κτίριο 2, αίθ. 1.

5. Κατά το αμέσως ανωτέρω χρονικό διάστημα, το Α', καθώς και το Γ Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο δεν θα συνεδριάζουν.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση.

Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση