logo-print

Άρθρο 7 - Νόμος 5039/2023 - Δυνατότητα προκήρυξης του καθεστώτος της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» με τη μορφή διακριτών καθεστώτων ενίσχυσης - Υποστήριξη του καθεστώτος «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ε...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

1. Στην παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4887/2022 (Α’ 16), προστίθεται δεύτερο εδάφιο σχετικά με τη δυνατότητα προκήρυξης του καθεστώτος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Θεσπίζονται καθεστώτα χορήγησης ενισχύσεων κατά τα προβλεπόμενα στα Υποκεφάλαια Α’ΙΓ’ του Κεφαλαίου Β’ του παρόντος Μέρους, τα οποία προκηρύσσονται ετησίως, σύμφωνα με το άρθρο 30. Ειδικά το καθεστώς του Υποκεφαλαίου Δ’ «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» δύναται να προκηρύσσεται με τη μορφή δύο (2) ή περισσοτέρων διακριτών καθεστώτων ενίσχυσης, με διαφοροποιήσεις σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 30 και το άρθρο 55, υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 4 του Κανονισμού ΕΕ 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά (L 187).»

2. Στην παρ. 1 του άρθρου 126 του ν. 4887/2022, περί θεμάτων λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του αναπτυξιακού νόμου, προστίθεται νέο τρίτο εδάφιο σχετικά με το καθεστώς της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την υποστήριξη της εφαρμογής των καθεστώτων του παρόντος λειτουργεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων Πληροφοριακό Σύστημα Αναπτυξιακού Νόμου (Π.Σ.Αν), το οποίο διαλειτουργεί με το Πληροφοριακό Σύστημα που προβλέπεται από τις διατάξεις που διέπουν τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027. Το σύνολο των διαδικασιών που προβλέπονται στον παρόντα, διενεργείται υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναπτυξιακών Νόμων (Π.Σ.Αν). Ειδικά για το καθεστώς της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» οι διαδικασίες δύνανται να διενεργούνται είτε μέσω του Πληροφοριακού Σύστηματος Αναπτυξιακού Νόμου (Π.ΣΑν) είτε μέσω του Πληροφοριακού Σύστηματος Κρατικών Ενισχύσεων (Ο.Π.Σ.Κ.Ε.). Το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (Π.Σ.Κ.Ε.), η λειτουργία του οποίου διέπεται από τον ν. 4314/2014 (Α’ 265) εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Τα Πληροφοριακά Συστήματα της παρούσας είναι προσβάσιμα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.grΕΨΠ).»

3. Στην παρ. 4 του άρθρου 126 του ν. 4887/2022, περί θεμάτων λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του αναπτυξιακού νόμου, προστίθεται δεύτερο εδάφιο σχετικά με το καθεστώς της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων τους μέσω του Π.Σ.Αν. Ειδικά για το καθεστώς της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» οι φορείς των επενδυτικών σχεδίων έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης της πορείας των αιτημάτων τους είτε μέσω του Π.Σ.Αν, είτε μέσω του Ο.Π.Σ.Κ.Ε..»

Ερμηνεία κατ΄ άρθρo του ΚΝ 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης"

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ