logo-print

Άρθρο 48 - Νόμος 5039/2023 - Παράταση προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής νερού ύδρευσης μέσω αφαλάτωσης - Τροποποίηση άρθρου 50 ν. 4487/2017

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Στο άρθρο 50 του ν. 4487/2017 (Α’ 116), περί προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, α) στην παρ. 1 διαγράφεται η καταληκτική ημερομηνία, προστίθενται ο χαρακτηρισμός «διαπιστωμένων» ως προς τις ανάγκες υδροδότησης και η παραπομπή στον ν. 4832/2021 (Α’ 172), β) στην παρ. 2 στην υποπερ. ββ) προστίθεται η δυναμικότητα και στην υποπερ. βι) τροποποιείται η καταληκτική ημερομηνία λειτουργίας, γ) στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 3 προστίθεται ο χαρακτηρισμός «προσωρινών» ως προς τις φορητές μονάδες παραγωγής νερού, δ) στην παρ. 4 στο πρώτο εδάφιο τροποποιείται η αρμόδια Διεύθυνση, προστίθενται περ. ε) και δεύτερο εδάφιο, ε) στην παρ. 5 αντικαθίσταται η παραπομπή στον ν. 4412/2016 και διαγράφεται η φράση «ανεξάρτητα με την εκτιμώμενη αξία της σύμβασης», στ) η παρ. 6 αντικαθίσταται, προστίθενται παρ. 7, 8 και 9 και το άρθρο 50 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 50

Προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης

1. Επιτρέπεται η προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων παραγωγής νερού ύδρευσης μέσω αφαλάτωσης, με δυναμικότητα μικρότερη από 2.000 κ.μ./ημέρα, για την εξυπηρέτηση διαπιστωμένων επειγουσών και βραχυχρόνιων αναγκών υδροδότησης νησιών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αυτή καθορίζεται με το άρθρο 12 του ν. 4597/2019 (Α’ 35) και την παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 4832/2021 (Α’ 172).

2. Με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εγκρίνεται η εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης της παρ. 1. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου:

α) εγκρίνονται η χωροθέτηση των μονάδων αφαλάτωσης και τα απαιτούμενα τεχνικά έργα,

β) καθορίζονται:

βα) το είδος της εγκατάστασης,

ββ) τα τεχνικά χαρακτηριστικά των χρησιμοποιούμενων μηχανημάτων (δυναμικότητα, κινητήρια ισχύς, θερμική ισχύς, σύνολο κινητήριας και θερμικής ισχύος, αξία),

βγ) οι όροι διάθεσης του αλμόλοιπου στη θάλασσα,

βδ) οι αναγκαίοι όροι και οι προϋποθέσεις για την αποφυγή πρόκλησης ατυχήματος,

βε) οι αναγκαίοι όροι για την αποφυγή ρύπανσης της θάλασσας, την προστασία των οικοσυστημάτων και των θαλασσίων ειδών, σύμφωνα με το π.δ. 55/1998 (Α’ 58) και τις υποδείξεις της κατά τόπον αρμόδιας Λιμενικής Αρχής,

βστ) τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μη πρόκληση ενοχλήσεων στους περίοικους,

βζ) οι όροι και οι προϋποθέσεις χρησιμοποίησης μηχανημάτων έργου,

βη) τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, όπως προστατευτικά περιφράγματα προ των κινούμενων μηχανημάτων, επαρκής φωτισμός και αερισμός στον χώρο εργασίας, φαρμακείο πρώτων βοηθειών,

βθ) ο τρόπος προσήκουσας απογραφής, αποθήκευσης και φύλαξης των χημικών πρόσθετων,

βι) η χρονική διάρκεια της λειτουργίας, η οποία δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν των δύο (2) ετών από την έκδοση της απόφασης της παρ. 2,

βια) τα προσκομιζόμενα μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης δικαιολογητικά. Κατά τα λοιπά, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 («Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις») και του π.δ. 149/2006 (Α’ 159), οι αστυνομικές και υγειονομικές διατάξεις, καθώς και οι διατάξεις για την πυροπροστασία.

3. Φορέας εκμετάλλευσης των φορητών μονάδων παραγωγής νερού του παρόντος άρθρου μπορεί να είναι είτε κρατικός φορέας, όπως ορίζεται στην παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α’ 65) είτε Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Η λειτουργία προσωρινών φορητών μονάδων παραγωγής νερού από τους φορείς του προηγούμενου εδαφίου γίνεται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των νόμων 4014/2011 (Α’ 209) και 3982/2011 (Α’ 143).

4. Για την έκδοση της απόφασης της παρ. 2, ο ενδιαφερόμενος φορέας υποβάλλει στην αρμόδια Διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:

α) τεχνική έκθεση με το σύνολο των απαιτούμενων, σύμφωνα με τα ανωτέρω, στοιχείων και σχεδιαγραμμάτων,

β) υπεύθυνη δήλωση για την τήρηση των αναφερόμενων στην τεχνική έκθεση,

γ) υπεύθυνη δήλωση για τον αριθμό και την ειδικότητα των τεχνικών που θα εργασθούν και του υπευθύνου της λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού,

δ) πιστοποιητικό πυροπροστασίας και

ε) απόφαση του συλλογικού οργάνου που έχει την αρμοδιότητα για την υδροδότηση του νησιού, η οποία αφορά στην έκτακτη ανάγκη υδροδότησης του νησιού με μονάδα αφαλάτωσης.

Η Διεύθυνση του πρώτου εδαφίου, εφόσον διαπιστώσει την επείγουσα ανάγκη υδροδότησης του αιτούντος νησιού, που σχετίζεται με την ανάγκη άμεσης χωροθέτησης και λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης, προβαίνει σε θετική εισήγηση στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος διαβιβάζει στο αρμόδιο όργανο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγγραφο με τη σύμφωνη γνώμη του.

5. Για την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στον ν. 4412/2016 (Α’ 147), σχετικά με την ανάθεση δημόσιας σύμβασης έργου σε ανάδοχο.

6. Μετά την έκδοση της απόφασης της παρ. 2 ο φορέας εκμετάλλευσης της φορητής μονάδας υποχρεούται να προβεί στην έκδοση μόνιμης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας της, εντός δύο (2) ετών από την έκδοση της απόφασης, συμπεριλαμβανομένης της απαιτούμενης περιβαλλοντικής αδειοδότησης και κάθε άλλης προβλεπόμενης στον νόμο αδειοδότησης, βάσει της κατάταξης της εγκατάστασης. Η Διεύθυνση Μελετών είναι αρμόδια για την παρακολούθηση της εν λόγω διαδικασίας.

7. Με την παρέλευση της προθεσμίας για την έκδοση της μόνιμης άδειας, η ισχύς της προσωρινής άδειας παύει αυτοδικαίως και αναστέλλεται η λειτουργία της φορητής μονάδας μέχρι την έκδοση της μόνιμης άδειας, με ευθύνη του φορέα εκμετάλλευσης. Ως προς τον έλεγχο για την έκδοση της μόνιμης άδειας και την επιβολή προστίμων ισχύουν τα προβλεπόμενα στον ν. 3982/2011 (Α’ 143) και στην υπό στοιχεία 484/36/Φ.15/17.1.2012 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Β’ 230).

8. Όσον αφορά στις προσωρινές άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος και είχαν ισχύ μέχρι την 31η.12.2022, η ισχύς τους παρατείνεται μέχρι την 31η.12.2023. Μετά την παρέλευση της εν λόγω προθεσμίας και εφόσον οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία για την έκδοση μονίμων αδειών, ισχύουν τα προβλεπόμενα στην παρ. 6.

9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται πληροφοριακό σύστημα ως μηχανισμός παρακολούθησης της πορείας των αδειοδοτήσεων προς συνδρομή του έργου της Διεύθυνσης Μελετών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ