logo-print

Άρθρο 56 - Νόμος 5039/2023 - Νομοτεχνικές βελτιώσεις - Τροποποίηση άρθρου 289 Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου και παρ. 3 άρθρου 1 ν. 1665/1986

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

1. Στον Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου ν. 5020/2023 (Α’ 29) επέρχονται οι κάτωθι νομοτεχνικές βελτιώσεις:

α. Στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 2 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ν. 5020/2023, Α’ 29), οι λέξεις «Το Έβδομο Κεφάλαιο» αντικαθίστανται από τις λέξεις «Το Έβδομο Μέρος» και η παρ. 1 του άρθρου 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Τα Κεφάλαια Δ’ και Ε’ του Μέρους Τρίτου, τα Μέρη Τέταρτο, Πέμπτο, Έκτο, το Κεφάλαιο Γ’ του Μέρους Όγδοου και το Κεφάλαιο Γ’ του Μέρους Ένατου δεν εφαρμόζονται σε στατικά ναυπηγήματα. Το Έβδομο Mέρος εφαρμόζεται σε στατικά ναυπηγήματα, εφόσον έχει συναφθεί σύμβαση ναυτολόγησης.»

β. Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, διαγράφεται η λέξη «ολικής» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Σε νηολόγιο που τηρείται στις αρμόδιες λιμενικές αρχές καταχωρίζονται τα στατικά ναυπηγήματα ανεξαρτήτως χωρητικότητας ή εκτοπίσματος.»

γ. Στην παρ. 2 του άρθρου 21 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, μετά τη λέξη «νηολογίου» προστίθενται οι λέξεις «ή καταχώρισης», και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η δήλωση πρέπει να περιέχει, εκτός από τα απαιτούμενα σύμφωνα με το κοινό δίκαιο στοιχεία, την περιγραφή του πλοίου, σύμφωνα με το άρθρο 3, τον αριθμό νηολογίου ή καταχώρισης, καθώς και τον διορισμό αντίκλητου με κατοικία στον τόπο όπου τηρείται το βιβλίο υποθηκών.»

δ. Στην παρ. 4 του άρθρου 145 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, οι λέξεις «των παραληπτών και την υπεραναμονή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του μεταφορέα», και η παρ. 4 διαμορφώνεται ως εξής:

«4. Ως προς την ικανοποίηση των αξιώσεων του μεταφορέα, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 140.»

ε. Στην παρ. 3 του άρθρου 146 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, οι λέξεις «των παραληπτών και την υπεραναμονή» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του μεταφορέα» και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Ως προς την ικανοποίηση των αξιώσεων του μεταφορέα, εφαρμόζεται η παρ. 4 του άρθρου 140.»

στ. Στην παρ. 1 του άρθρου 291 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, οι λέξεις «του άρθρου 306» αντικαθίστανται από τις λέξεις «του άρθρου 293», και η παρ. 1 του άρθρου 291 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Το άρθρο 4 εφαρμόζεται στις καταχωρίσεις που γίνονται στο ειδικό δημόσιο βιβλίο μετά από την έναρξη ισχύος του, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 293.»

ζ. Η παρ. 2 του άρθρου 293 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου τροποποιείται ως προς την έναρξη ισχύος, και η παρ. 2 διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Τα άρθρα 4, 5 και 7 έως 9 τίθενται σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου 2023.»

2. Στην παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 1665/1986 (Α’ 194), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 289 του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου, περί χαρακτηρισμού κινητών πραγμάτων, στο πλαίσιο συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης, στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο εδάφιο οι ειδικότερες αναφορές σε ιδιωτικά και επαγγελματικά πλοία αναψυχής αντικαθίστανται από τη γενικότερη έννοια του πλοίου, προστίθενται τρία τελευταία εδάφια και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:

«3. Στην έννοια των κινητών πραγμάτων της παρ. 1 περιλαμβάνονται τα αεροσκάφη και τα πλοία, όπως κάθε φορά αυτά ορίζονται από τις κείμενες διατάξεις, ενώ στην έννοια των ακινήτων πραγμάτων συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές εκτάσεις, οι οριζόντιες και κάθετες ιδιοκτησίες με κτίσματα μετά του ποσοστού του γηπέδου που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα σε σχέση με τη δομήσιμη επιφάνεια του γηπέδου και γενικά τα κτίσματα ή το συγκρότημα κτισμάτων μετά των λοιπών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του γηπέδου που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα, σε συνάρτηση με το εμβαδόν του και τη συνολική δομήσιμη επιφάνεια που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο γήπεδο και επιπλέον ο ακάλυπτος χώρος που προβλέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Επιτρέπεται η χρηματοδοτική μίσθωση πλοίων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι ειδικοί όροι που ρυθμίζουν τη χρηματοδοτική μίσθωση ως προς τα πλοία. Η σχετική σύμβαση, καθώς και κάθε τροποποίησή της καταρτίζεται υποχρεωτικά, στην περίπτωση ακινήτων, με συμβολαιογραφικό έγγραφο, στις δε άλλες περιπτώσεις με ιδιωτικό έγγραφο. Οι συμβάσεις αυτές εγγράφονται στα βιβλία μεταγραφών της περιφέρειας του μισθούμενου ακινήτου, στα μητρώα αεροσκαφών και στα βιβλία καταχώρισης πλοίων, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αεροσκαφών και πλοίων, αντίστοιχα. Οι συμβάσεις της παρούσας καταχωρίζονται, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4, στο βιβλίο του άρθρου 5 του ν.δ. 1038/1949 (Α’ 179) του Πρωτοδικείου Αθηνών.»

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send