logo-print

Άρθρο 108 - Νόμος 5039/2023 - Σύσταση Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό - Αρμόδια υπηρεσία λειτουργίας

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΙΣΧΥΟΣ:

03/04/2023

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

1. Συστήνεται Μητρώο Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ), το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr -ΕΨΠ) ή τυχόν μετεξέλιξης αυτής.

2. Σκοπός του ΜΑΠ είναι:

α) Η καταγραφή και η αξιόπιστη χαρτογράφηση των εργαζόμενων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και σε υποστηρικτικές αυτού δραστηριότητες, με στόχο τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων στήριξης και κατάρτισης, την εφαρμογή των υφιστάμενων και τη θέσπιση νέων δικαιωμάτων, παροχών, εργαλείων, πολιτικών και μέτρων στήριξης των εργαζόμενων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα και τη βελτίωση των συνθηκών δραστηριοποίησης, εργασίας και ασφάλισής τους και τη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για την εφαρμογή και παρακολούθηση του σχετικού πλαισίου.

β) Η ενημέρωση των εγγεγραμμένων για τα δικαιώματα που έχουν σε σχέση με παροχές, εργαλεία, πολιτικές και μέτρα στήριξης, περιλαμβανομένων σχετικών χρηστικών πληροφοριών, καθώς και η συγκέντρωση σε ένα σημείο του συνόλου της πληροφορίας για την κατάσταση εργασίας, ασφάλισης και δραστηριοποίησής τους στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα.

3. Για την εκπλήρωση των σκοπών του παρόντος, το ΜΑΠ διασυνδέεται ηλεκτρονικά, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα άρθρα 47 του ν. 4623/2019 (Α’ 134), περί των δεδομένων του δημοσίου τομέα, και 84 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), περί της διαλειτουργικότητας των φορέων του δημοσίου τομέα, με τις βάσεις δεδομένων του Πληροφορικού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (eΕ.Φ.Κ.Α.), του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (Τ.Ε.Κ.Α.), καθώς και με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογίας (Taxis).

4. Το ΜΑΠ αντλεί από τις βάσεις με τις οποίες διαλειτουργεί τα ακόλουθα στοιχεία εκάστου φυσικού προσώπου, το οποίο εμπίπτει στους ορισμούς των παρ. 2, 3, 5 και 6 του άρθρου 107:

α) Το σύνολο των ημερών απασχόλησής του κατ’ έτος, όπως αυτό αντλείται από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ,

β) την ασφαλιστική του κατάσταση, όπως αντλείται από τον eΕ.Φ.Κ.Α. και το Τ.Ε.Κ.Α.,

γ) τις ημέρες ασφάλισής του κατ’ έτος, όπως αντλούνται από τον eΕ.Φ.Κ.Α. και το Τ.Ε.Κ.Α.,

δ) την ημεροχρονολογία έναρξης δραστηριότητας, καθώς και τους ΚΑΔ υπό τους οποίους δραστηριοποιείται κάθε φυσικό πρόσωπο,

ε) τα ετήσια εισοδήματα από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα οποία κάθε δραστηριοποιούμενος έχει δηλώσει, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι ενεργοί του ΚΑΔ για κάθε έτος, αποτελούν ΚΑΔ του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα ή ΚΑΔ υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

5. Τα στοιχεία της παρ. 4 υπόκεινται σε ψευδωνυμοποίηση μετά την άντλησή τους και προ της εμφάνισής του στην πλατφόρμα του ΜΑΠ, στην οποία έχουν πρόσβαση οι υπηρεσίες της παρ. 6.

6. Πρόσβαση στα ψευδωνυμοποιημένα στοιχεία του ΜΑΠ έχει η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών και η Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι οποίες δύνανται να αντλούν ψευδωνυμοποιημένα πληροφοριακά και στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους και επαγγελματίες στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου.

7. Αρμόδια για την τήρηση του ΜΑΠ είναι η Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα για:

α) την οργάνωση και την εποπτεία των βάσεων δεδομένων του,

β) την κανονική, συνεχή και ασφαλή λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του μητρώου και την άντληση στοιχείων από αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος,

γ) τη δημιουργία και ανάρτηση στο ΜΑΠ ενημερωτικού υλικού για τα ισχύοντα δικαιώματα, παροχές, εργαλεία, πολιτικές και μέτρα στήριξης, καθώς και για σχετικές με τα ανωτέρω χρηστικές πληροφορίες, προθεσμίες και λοιπούς όρους υποβολής αιτημάτων σε συνεργασία με τις εκάστοτε αρμόδιες Υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

8. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποτελεί τον υπεύθυνο επεξεργασίας και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί τον εκτελούντα την επεξεργασία σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) και τον ν. 4624/2019 (Α’ 137). Οι κατ’ ελάχιστον υποχρεώσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως εκτελούντα την επεξεργασία διέπονται από το άρθρο 28 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και το άρθρο 60 του ν. 4624/2019, περί του εκτελούντος την επεξεργασία.

Επιδόσεις στο εξωτερικό Β έκδοση
Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
send