logo-print

Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και κοινοποίηση πράξεων φορολογικής αρχής προς νομικά πρόσωπα με επίδοση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας

Προδικαστικό ερώτημα κατόπιν της υπ' αριθμ. 578/2023 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών

11/07/2023

18/07/2023

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 47-49

ΑΘΗΝΑ 105-64

ΤΜΗΜΑ Β΄

Αριθ. καταθέσεως: 1104/2023

Ο Πρόεδρος του Β΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ενόψει:

α) της καταθέσεως ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών της έφεσης της εταιρείας "ΕΡΓΟΤΕΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, ΕΜΠΟΡΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ Α.Ε." κατά της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ, και

β) της εκδοθείσης επί της εφέσεως υπ΄ αριθμ. 578/2023 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία διατυπώθηκε κατ΄ εφαρμογή της διατάξεως του άρθρου 1 παρ. 2 του Ν. 3900/2010, το εξής προδικαστικό ερώτημα: «Η περίπτωση δ΄ της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Δ. περί κοινοποίησης των πράξεων της φορολογικής αρχής προς τα νομικά πρόσωπα με επίδοση κατά τις διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας “μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η επίδοση με άλλον τρόπο” έχει την έννοια ότι η επίδοση αυτή αποτελεί εξαιρετικό τρόπο κοινοποίησης σε σχέση με τις περιπτώσεις α΄ έως γ΄ της ίδιας διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 5 του Κ.Φ.Δ., ο οποίος επιλέγεται νόμιμα μόνο όταν η φορολογική αρχή αποδεικνύει/βεβαιώνει ότι είναι αδύνατη η επίδοση με άλλον τρόπο; Σε περίπτωση καταφατικής απάντησης στο παραπάνω ερώτημα, ερωτάται, περαιτέρω, εάν, συνακόλουθα, για την εγκυρότητα της επίδοσης αυτής πρέπει να αναφέρεται στη συντασσόμενη σχετικώς έκθεση επίδοσης ότι ήταν αδύνατη η κοινοποίηση από τη φορολογική αρχή με άλλον τρόπο στη συγκεκριμένη περίπτωση.».

Εισάγει το πιο πάνω ένδικο βοήθημα στην Επταμελή σύνθεση του Τμήματος, σύμφωνα με τα άρθρα 14 παρ. 5, 20 και 21 του Π.Δ. 18/1989 υπό τον τίτλο "Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας" λόγω σπουδαιότητας.

Ορίζει, δικάσιμο την 4η Οκτωβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη, ώρα 9:30π.μ. και εισηγητή την Πάρεδρο Χαϊδά Αγγελική. Παραγγέλλει να ανακοινωθεί στην εισηγητή η δικογραφία και να κοινοποιηθούν αντίγραφα της παρούσας πράξεως:

1) στην ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (Α.Α.Δ.Ε) και

2) στον δικηγόρο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΚΟΥΛΟΥΡΗ, ως πληρεξούσιο και αντίκλητο της ως άνω εταιρείας. Παραγγέλλει τη δημοσίευση της πράξεως αυτής στις ημερήσιες εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΕΣΤΙΑ» και την ανάρτησή της στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Η παρούσα πράξη συνεπάγεται την αναστολή εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες τίθεται το ίδια ζήτημα.

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ΙΙ