logo-print

Ψευδής καταμήνυση: Οδηγίες προς τους εισαγγελείς, σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως άμυνα από τον κατηγορούμενο κατά του αρχικού εγκαλούντος, στο πλαίσιο αυτοφώρου (εγκύκλιος 16/2023)

Άμεση ενημέρωση του εισαγγελέα υπηρεσίας, ώστε να κριθεί αμέσως η κράτηση ή ελευθέρωση του παθόντος – μηνυτή

17/07/2023

21/08/2023

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Εγκύκλιο με θέμα την υποβολή έγκλησης για ψευδή καταμήνυση δημοσίευσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (εγκύκλιος 16/2023).

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, σε πολλές περιπτώσεις σύλληψης ενός κατηγορουμένου κατά την αυτόφωρη διαδικασία, μετά από έγκληση, η άμυνα του κατηγορουμένου είναι να υποβάλει και αυτός έγκληση κατά του παθόντος για ψευδή καταμήνυση, ώστε να συλληφθεί και αυτός και να οδηγηθούν αμφότεροι στα πλαίσια του αυτοφώρου στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πολλές φορές, μάλιστα, πολλοί παθόντες – μηνυτές, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία του κρατητηρίου, αποσύρουν τις μηνύσεις τους ακόμα και για σοβαρά σε βάρος τους αδικήματα. Το γεγονός αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων που έχει ο κάθε παθών, καθώς και έμμεση παρεμπόδιση των δικαιωμάτων που του δίδει το Σύνταγμα να καταμηνύσει μια παράνομη σε βάρος του συμπεριφορά.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, που στα πλαίσια της αυτοφώρου διαδικασίας υποβάλλεται από τον κατηγορούμενο έγκληση κατά του παθόντος – μηνυτή για ψευδή καταμήνυση, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου επισημαίνει στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι θα πρέπει να ενημερώνονται υποχρεωτικά, άμεσα και αμελλητί, προκειμένου να κρίνουν αμέσως σχετικά με την κράτηση και εξακολούθηση της αυτόφωρης διαδικασίας για τον παθόντα – μηνυτή ή την ελευθέρωσή του.

Δείτε αναλυτικά την εγκύκλιο στο eisap.gr

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ