logo-print

Προστασία δικαιώματος στην εργασία: Φυλάκιση και χρηματική ποινή σε όποιον παρεμποδίζει εργαζόμενο που δεν συμμετέχει σε απεργία να δουλέψει

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας για την κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους

04/09/2023

07/09/2023

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Τη θέσπιση διάταξης με την οποία προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις - φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 5.000 ευρώ - σε όποιον εμποδίζει εργαζομένους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους, προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που έχει τεθεί σε διαβούλυεση.

Σύμφωνα με την ανάλυση συνεπειών ρύθμισης, με την αξιολογούμενη ρύθμιση αντιμετωπίζεται η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και προστασίας της εργασίας των εργαζομένων εκείνων που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε απεργία , αλλά, αντιθέτως, θέλουν να συνεχίσουν την εργασία τους, ενόψει του ότι το δικαίωμα στην απεργία πρέπει να ισορροπείται με το δικαίωμα στην εργασία με τρόπο ισότιμο και, άρα, να διασφαλίζεται πρακτική εναρμόνιση μεταξύ των δύο αυτών δικαιωμάτων.

Αντίστοιχη ρύθμιση προτείνεται για την κατάληψη των χώρων εργασίας, ανεξαρτήτως του αν αυτή συνδέεται με την άσκηση του δικαιώματος απεργίας, δεδομένου ότι αυτή εν τοις πράγμασι αποκλείει ή πάντως καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άσκηση του δικαιώματος εργασίας.

Αναλυτικά η διάταξη προβλέπει:

Άρθρο 31 – Προστασία δικαιώματος στην εργασία – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 93 του ν. 4808/2021

Στο άρθρο 93 του ν. 4808/2021 (Α’ 101), περί της προστασίας του δικαιώματος στην εργασία, προστίθεται παρ. 4 ως εξής:

«4. Όποιος α) εμποδίζει την ελεύθερη και ανεμπόδιστη προσέλευση ή αποχώρηση από την εργασία ή την παροχή της εργασίας από εργαζομένους οι οποίοι δεν συμμετέχουν σε απεργία και επιθυμούν να εργαστούν ή ασκεί σωματική ή ψυχολογική βία σε βάρος τους ή β) συμμετέχει σε κατάληψη χώρων εργασίας ή εισόδων τους κατά τη διάρκεια απεργίας ή ανεξαρτήτως αυτής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων (200) ημερησίων μονάδων, οριζoμένης της τιμής εκάστης ημερησίας μονάδας σε είκοσι πέντε (25) ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη. Σε περίπτωση υποτροπής τα ανωτέρω ελάχιστα όρια διπλασιάζονται.».

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου στο opengov.gr

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send