logo-print

Διαδικασία επαλήθευσης επιβατών της Ryanair: Αντίδραση της πολωνικής αρχής προστασίας δεδομένων.

Η υπόθεση θα διαβιβαστεί στην Ιρλανδία, όπου εδρεύει η αεροπορική εταιρεία

21/09/2023

21/09/2023

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Μετά από πολυάριθμα μηνύματα από επιβάτες της Ryanair σχετικά με τις διαδικασίες επαλήθευσης που χρησιμοποιεί η αεροπορική εταιρεία, η πολωνική αρχή προστασίας δεδομένων UODO αποφάσισε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των πελατών της κατά την εν λόγω διαδικασία. Σύμφωνα με τα μηνύματα των επιβατών που εστάλησαν στην αρχή, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα τους με τρόπο ακατάλληλο.

Όπως κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, η Ryanair ζητά σαρώσεις δελτίων ταυτότητας προκειμένου να πραγματοποιηθεί το check-in. Επιπλέον, υπήρχαν ενδείξεις ότι, σε περίπτωση άρνησης, ο επιβάτης υποχρεούταν να καταβάλει τέλος για την επαλήθευση της ταυτότητάς του στο ηλεκτρονικό σύστημα.

«Υπενθυμίζουμε σταθερά ότι η απώλεια του ελέγχου των προσωπικών δεδομένων αυξάνει τον κίνδυνο μη εξουσιοδοτημένης χρήσης των δεδομένων αυτών. Επίσης, η υπερβολική συλλογή τους από τους υπευθύνους επεξεργασίας μπορεί μερικές φορές να είναι αδικαιολόγητη. Ως εκ τούτου, χαίρομαι που οι Πολωνοί δίνουν προσοχή στο πώς και πού χρησιμοποιούνται οι ταυτότητές τους. Έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να διευκρινίσουμε εάν η ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων βρίσκεται σε κίνδυνο», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της πολωνικής αρχής

Αφού αναλυθούν οι καταγγελίες και αποκατασταθούν οι τυπικές ελλείψεις, η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην ιρλανδική εποπτική αρχή DPC, ως Επικεφαλής Εποπτική Αρχή, καθώς η Ryanair εδρεύει στην Ιρλανδία.

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της πολωνικής αρχής ζήτησε από τον πρόεδρο της εθνικής αρχής για τον ανταγωνισμό και την προστασία καταναλωτών να εξετάσει το ενδεχόμενο διερεύνησης των πρακτικών της αεροπορικής εταιρείας, προκειμένου να διαπιστώσει εάν παραβιάζονται τα συλλογικά συμφέροντα των καταναλωτών.

Από το δελτίο τύπου της πολωνικής αρχής

Οι υποχρεώσεις διατροφής στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

ΔΗΜΟΣΙΟ & ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Η αναγκαστική ομοδικία στην πολιτική δίκη, 2η έκδ.,
send