logo-print

Data Centers: Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι 13 Νοεμβρίου

01/11/2023

01/11/2023

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 1, σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο καθορισμός πλαισίου για την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων δεδομένων («Data Centers»), η αντιμετώπιση πολεοδομικών και χωροταξικών ζητημάτων, η επίλυση διοικητικών ζητημάτων των οργάνων που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και η ενισχυμένη προστασία αυτού, καθώς και η λήψη στοχευμένων μέτρων για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 2, αντικείμενο του σχεδίου νόμου είναι: α) η προσθήκη στον 4442/2016 (Α’ 230) των κέντρων δεδομένων («Data Centers»), και η συνοδευτική ρύθμιση των ειδικότερων κτιριοδομικών και πολεοδομικών απαιτήσεών τους, β) η τροποποίηση υφιστάμενων διατάξεων και η παράταση προθεσμιών για ευρύτερα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα που έχουν ανακύψει ως προβλήματα, γ) η προσθήκη ειδικότερων προβλέψεων για την απεμπλοκή των πόρων του πράσινου ταμείου, δ) η θέσπιση ειδικότερων κανόνων, τόσο για την επιμέτρηση και αποτίμηση, όσο και για τη εγκαθίδρυση διαδικασιών, που κατατείνουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ε) η ενίσχυση της αγοράς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσω νέων ρυθμίσεων, τόσο για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προώθησή τους, όσο και για την εισαγωγή νέων υποχρεώσεων.

Το σχέδιο νόμου αποτελείται από 12 Κεφάλαια και 61 άρθρα. Αναλυτικότερα και σύμφωνα με την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης:

Κεφάλαιο Β’: Καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των κέντρων δεδομένων (Data Centers) και αντιμετωπίζεται το ζήτημα των ειδικών κτιριοδομικών, και εν γένει πολεοδομικών, απαιτήσεών τους.

Κεφάλαια Γ’ έως Στ’: Επιλύονται ζητήματα που καθυστερούν εκκρεμείς πολεοδομικές διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών και διευθετούνται ειδικότερα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας.

Κεφάλαιο Ζ΄: Ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για την οργάνωση των συλλογικών οργάνων και υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κεφάλαιο Η’: Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της αξιοποίησης των πόρων του Πράσινου Ταμείου στις περιπτώσεις που έχουν παρατηρηθεί γραφειοκρατικές δυσχέρειες με στόχο την υλοποίηση των δράσεων που έχουν κριθεί ως ιδιαίτερης σημασίας.

Κεφάλαιο Θ’: Αντιμετωπίζονται ακαμψίες της νομοθεσίας που δεν επιτρέπουν την έγκαιρη προσαρμογή της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα και συμπληρώνονται νομοθετικά κενά σε θέματα προστασίας της φύσης.

Κεφάλαιο Ι΄: Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της στελέχωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και της «Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ», για την καλύτερη διαχείριση του έργου της, και ρυθμίζονται ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων.

Κεφάλαιο ΙΑ’: Ενισχύεται η αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς και η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την 13η Νοεμβρίου 2023 και ώρα 22:00.

Photo by Manuel Geissinger from Pexels

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση