logo-print

Γερμανία: Η ενεργοποίηση του Do-Not-Track στον browser συνιστά εναντίωση στην επεξεργασία προσωπικών δεδομένων

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου υποχρεώνει το LinkedIn να αναθεωρήσει την πολιτική του σχετικά με τα DNT αιτήματα των χρηστών

01/11/2023

03/11/2023

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn δεν επιτρέπεται πλέον να δηλώνει στον ιστότοπό του πως δεν λαμβάνει υπόψιν του τα αιτήματα "Να μην γίνεται εντοπισμός" ("Do-Not-Track"- DNT), με τα οποία οι χρήστες εναντιώνονται στην παρακολούθηση της επιγραμμικής συμπεριφοράς τους μέσω των ρυθμίσεων του φυλλομετρητή (browser) που χρησιμοποιούν. Αυτή ήταν η απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου του Βερολίνου μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Γερμανικών Ενώσεων Καταναλωτών (Verbraucherzentrale Bundesverband - VZBV).

Περαιτέρω, το δικαστήριο απαγόρευσε στην εταιρεία να χρησιμοποιεί τη default ρύθμιση με την οποία το προφίλ ενός χρήστη είναι ορατό και σε άλλους ιστοτόπους και εφαρμογές. Πέρυσι, το ίδιο δικαστήριο είχε απαγορεύσει και την αποστολή μη ζητηθείσας ηλεκτρονικής επικοινωνίας σε μη χρήστες του μέσου.

«Όταν οι καταναλωτές ενεργοποιούν τη λειτουργία 'Do-Not-Track' στον φυλλομετρητή τους, στέλνουν ένα σαφές μήνυμα: δεν επιθυμούν την παρακολούθηση της συμπεριφοράς τους κατά την πλοήγηση στο διαδίκτυο για σκοπούς διαφήμισης ή για άλλους σκοπούς», δηλώνει η Rosemarie Rodden, νομικός της VZBV. «Οι διαχειριστές των ιστοτόπων πρέπει να σέβονται το μήνυμα αυτό».

Η εναντίωση στην παρακολούθηση δεν γινόταν σεβαστή

Οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να ρυθμίσουν τον φυλλομετρητή τους, ώστε αυτός να στέλνει ένα σήμα "Do-Not-Track" (DNT) σε κάθε ιστότοπο που αυτοί επισκέπτονται. Το σήμα αυτό μεταφέρει την επιθυμία τους να μην παρακολουθούνται και να μην αναλύονται οι επιγραμμικές δραστηριότητές τους.

Το LinkedIn είχε ανακοινώσει στον ιστότοπό του ότι δεν αναγνωρίζει αυτά τα αιτήματα DNT. Αυτό σημαίνει ότι προσωπικά δεδομένα όπως διευθύνσεις IP και πληροφορίες σχετικά με την πλοήγηση στον ιστότοπο μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για σκοπούς ανάλυσης και διαφήμισης, παρά την αντίθετη βούληση του χρήστη, ακόμη και από τρίτους παρόχους.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Βερολίνου συντάχθηκε με την VZBV πως η ανακοίνωση της εταιρείας υπήρξε παραπλανητική. Έδινε την εντύπωση πως η χρήση του σήματος DNT δεν επέφερε κανένα αποτέλεσμα και πως η εταιρεία δεν είχε καμία υποχρέωση να σεβαστεί ένα τέτοιο σήμα. Αυτό όμως δεν ήταν αληθές. Το δικαίωμα εναντίωσης στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων μπορεί, σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, να ασκείται και με αυτοματοποιημένα μέσα. Ένα σήμα DNT αποτελεί αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος εναντίωσης.

Το προφίλ του χρήστη δημοσιοποιείτο χωρίς συγκατάθεση.

Το δικαστήριο απαγόρευσε στη LinkedIn να ενεργοποιεί τη λειτουργία «ορατότητας προφίλ» κατά το στάδιο της δημιουργίας λογαριασμού. Αυτή η default ρύθμιση καθιστούσε τον προσωπικό λογαριασμό στο LinkedIn εξαρχής ορατό στους πάντες, μη χρήστες και εκτός του μέσου, όπως σε μηχανές αναζήτησης, χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη. Το δικαστήριο διευκρίνισε πως μια ρύθμιση που εισάγεται εξαρχής με τον τρόπο αυτό δεν πληροί τις προϋποθέσεις της έγκυρης συγκατάθεσης για τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων. «Τα προφίλ των χρηστών δεν πρέπει να καθίστανται αυτομάτως δημόσια όταν δημιουργούνται», παρατήρησε η Rosemarie Rodden.

Απαγόρευση μη ζητηθείσας επικοινωνίας με e-mail

Μέρος της προσφυγής είχε ήδη κριθεί από το δικαστήριο ήδη από πέρυσι. Το LinkedIn πλέον δεν επιτρέπεται να στέλνει προσκλήσεις με e-mail σε καταναλωτές που δεν είναι μέλη του κοινωνικού δικτύου και που δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση του ηλεκτρονικού λογαριασμού τους. Περαιτέρω, το δικαστήριο απαγόρευσε τη χρήση σειράς ρυθμίσεων στους Όρους και Προϋποθέσεις της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων ρητρών για δεσμευτικότητα μόνο του αγγλικού κειμένου της σύμβασης και για αποκλειστική δωσιδικία στα δικαστήρια του Δουβλίνου.

Από την ανακοίνωση της VZBV

Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία -Δ έκδοση - XII & 1889

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Εργατικό Δίκαιο - Ατομικές εργασιακές σχέσεις - Ε έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ

send