logo-print

Πλαίσιο αποχής από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ ευρύτερου δημόσιου τομέα

Ανακοίνωση του ΔΣΑ με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα

09/11/2023

10/11/2023

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποφάσισε την αποχή από όλες τις δίκες συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και των ΝΠΔΔ του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα, ενώπιον πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, από σήμερα, Πέμπτη 9.11.2023, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου με τα νέα φορολογικά μέτρα, με επιφυλασσόμενου του Δ.Σ. της παράτασης της αποχής αν δεν γίνουν δεκτές οι θέσεις.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η αποχή από τις πάσης φύσεως δίκες καθώς και όλες τις διαδικαστικές πράξεις και διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, στις οποίες διάδικος (αιτών, ανακόπτων, ενάγων, εκκαλών, αναιρεσείων κλπ) είναι το Ελληνικό Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως αυτός καθορίζεται στους Ν. 4270/2014 και 2190/1994  (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών).

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του φορέα κατά τα ανωτέρω απέχει υποχρεωτικά και δύναται να διενεργεί δίκες ή και άλλες διαδικαστικές πράξεις μόνον κατόπιν άδειας από τον ΔΣΑ και για τις περιπτώσεις εκείνες που περιλαμβάνονται στο γενικό πλαίσιο χορήγησης αδειών σε αποχές.

Η αποχή δεν ισχύει για τις πάσης φύσεως διαδικαστικές πράξεις και τις πάσης φύσεως δίκες στις οποίες εναγόμενο, καθ’ ου, εφεσίβλητο, αναιρεσίβλητο κλπ είναι το Ελληνικό Δημόσιο ή και τα ΝΠΔΔ ή και τα ΝΠΙΔ του Ν. 4270/2014 και 2190/1994  (εκτός ΟΤΑ, Ανεξάρτητων Αρχών).

Ωστόσο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αντιδίκου του φορέα κατά τα ανωτέρω μπορεί να επικαλεστεί την αποχή σε περίπτωση που κρίνει ότι η αναβολή συζήτησης της υπόθεσης είναι προς το συμφέρον του εντολέα του. Σε τέτοια περίπτωση, δεν απαιτείται η λήψη αδείας από τον ΔΣΑ.

Επίσης, επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της αποχής υπάγονται και οι δίκες για χρέη προς Δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ κοκ) για τα οποία έχει υποβληθεί μήνυση από τους άνω φορείς, ανεξαρτήτως της παράστασης του δικαιούχου φορέα ως πολιτική αγωγή στη δίκη.

Πηγή: dsa.gr 

Δίκαιο Κεφαλαιουχρικών Εταιριών Tόμος Ι

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΑΖΑΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ