logo-print

Αποζημίωση λόγω εκποίησης κατασχεθέντος οχήματος (ΔΠΑ 10488/2023)

Υποχρέωση αποζημίωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα

14/11/2023

17/11/2023

Το δίκαιο της απόδειξης στις διοικητικές διαφορές ουσίας (XXII & 327)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Πολιτειολογία

Την αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Τελωνειακού Κώδικα, ιδιοκτήτη κατασχεθέντος οχήματος διέταξε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, κατόπιν εκποίησης αυτού από τη φορολογική αρχή (ΔΠΑ 10488/2023).

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όλα τα έγγραφα και τα λοιπά αντικείμενα που βρέθηκαν στην κατοχή του συλληφθέντος και έχουν σχέση με το έγκλημα κατάσχονται και παραδίδονται με σχετική έκθεση στον αρμόδιο εισαγγελέα ή ανακριτή. Εφόσον το δικαστικό συμβούλιο κρίνει ότι δεν πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία ή το δικαστήριο αθωώσει τον κατηγορούμενο, υποχρεούνται να διατάξουν την απόδοση των κατασχεθέντων πραγμάτων στον ιδιοκτήτη τους. Το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να διατάξει την απόδοση των κατασχεθέντων εάν κρίνει ότι αυτό δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη της ποινικής υπόθεσης.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, σε περίπτωση κατάσχεσης χερσαίων μεταφορικών μέσων βάσει των διατάξεων του ΚΠΔ, αυτά παραδίδονται μαζί με το αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης είτε στο Τελωνείο είτε στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού της ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών μπορεί είτε να διατάξει την απόδοση των κατασχεθέντων εάν συντρέχει περίπτωση μη δημεύσεώς τους είτε να διατάξει την απόδοσή τους κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης από τον ιδιοκτήτη. Στην τελευταία περίπτωση ο ιδιοκτήτης καταβάλει χρηματική εγγύηση ισόποση με την αξία τους. Για την παραλαβή των κατασχεθέντων ο ιδιοκτήτης υποβάλλει αίτηση συνοδευόμενη από όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού μπορεί, μετά την πάροδο έξι μηνών από την ημερομηνία κατάσχεσης και εφόσον δεν έχει λάβει έγγραφη γνωστοποίηση για την άρση της κατάσχεσης, να εκποιήσει ή να διαθέσει τα κατασχεθέντα. Εάν μετά την εκποίηση, διαταχθεί αμετακλήτως η απόδοση των κατασχεθέντων τότε καταβάλλεται στον ιδιοκτήτη αποζημίωση με τις διακρίσεις του Τελωνειακού Κώδικα, εντόκως από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ιδιοκτήτη για απόδοση των κατασχεθέντων.

Στην προκειμένη περίπτωση, το δικαστήριο έκρινε ότι νομίμως επιβλήθηκε κατάσχεση σε Ι.Χ.Ε. όχημα ιδιοκτησίας έτερου προσώπου από τον συλληφθέντα, διότι αυτός κατείχε το όχημα ως οδηγός. Έκρινε, μάλιστα, ότι νομίμως εκποιήθηκε το κατασχεθέν όχημα από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, διότι από την ημερομηνία κατάσχεσής του έως την έκδοση αθωωτικής απόφασης είχε παρέλθει διάστημα πέντε ετών, με αποτέλεσμα να μη στοιχειοθετείται ευθύνη προς αποζημίωση κατά το άρθρο 105 του ΕισΝΑΚ.

Περαιτέρω, το δικαστήριο έκρινε ότι υφίσταται εκ του νόμου (Τελωνειακός Κώδικας) υποχρέωση προς αποζημίωση του ιδιοκτήτη του οχήματος, η οποία ισούται προς το τίμημα εκποίησης αυτού, αφαιρούμενου του Φ.Π.Α., εντόκως από την υποβολή της αίτησης για απόδοση του κατασχεθέντος.

Δείτε την περίληψη της απόφασης στο adjustice.gr

Η ανακοπή του άρθρου 933 ΚΠολΔ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΡΑΚΟΚΟΙΛΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
send