logo-print

Νέα ψηφιακή διαδικασία απόδοσης ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου

Από 1/12/2023 τα αιτήματα υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE

01/12/2023

06/12/2023

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Από την 1η Δεκεμβρίου 2023 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στη λειτουργία δύο νέων ψηφιακών εφαρμογών που αναβαθμίζουν την εξυπηρέτηση και διευκολύνουν τον πολίτη:

- Εφαρμογή ΑΦΜ και Κλειδάριθμος, για ταυτόχρονη απόδοση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα,

- Εφαρμογή Κλειδάριθμος, για έκδοση Κλειδαρίθμου σε φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και θέλουν να εγγραφούν/επανεγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με σκοπό την ομοιόμορφη τήρηση των στοιχείων μητρώου, την αποφυγή λαθών κατά την καταχώρηση των στοιχείων και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από οποιαδήποτε υπηρεσία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις απόδοσης ΑΦΜ, με ταυτόχρονη έκδοση Κλειδαρίθμου, για φυσικά πρόσωπα, υποβάλλονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά, μέσω υποβολής του σχετικού αιτήματος στην εφαρμογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr). Έντυπες αιτήσεις που υποβάλλονται απευθείας στη ΔΟΥ ή αιτήσεις μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» δεν θα εξυπηρετούνται εφεξής.

Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η ήδη ψηφιακή διαδικασία εγγραφής στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (έκδοση Κλειδαρίθμου).

Αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται πλέον ψηφιακά και μέσω εκπροσώπου, με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ ελέγχει μόνο την ύπαρξη νόμιμης σχέσης εκπροσώπησης ή εξουσιοδότησης και καταργείται εφεξής η ανάγκη επίσκεψης του εκπροσώπου στη ΔΟΥ ή ραντεβού στο myAADElive για την ταυτοποίησή του. Εξαλείφεται έτσι ένας μη απαιτούμενος λόγος επίσκεψης πολιτών στις ΔΟΥ.

Όταν εκδίδεται ΑΦΜ κατόπιν αίτησης, εκδίδεται ταυτόχρονα και Κλειδάριθμος. Αντιθέτως, δεν απαιτείται η έκδοση Κλειδαρίθμου στους ΑΦΜ που η ΑΑΔΕ έχει αποδώσει σε ανήλικα τέκνα με δικές της ενέργειες (δηλ. χωρίς αίτηση των γονέων τους).

Για την απόδοση Κλειδαρίθμου φυσικού προσώπου γίνεται πρώτα αυτοματοποιημένος έλεγχος ταυτοποίησης κινητού τηλεφώνου και μόνον εφόσον αυτή  δεν καταστεί εφικτή, προβλέπεται ταυτοποίηση μέσω της υπηρεσίας myAADElive ή επίσκεψης στη ΔΟΥ.

I. ΑΦΜ & Κλειδάριθμος:

Από την 1/12/2023, τα αιτήματα όλων των φυσικών προσώπων για απόδοση ΑΦΜ Κλειδαρίθμου κι και έκδοση κωδικών TAXISnet υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «ΑΦΜ & Κλειδάριθμος».

Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει αίτημα για τον εαυτό του ή για λογαριασμό άλλου προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.

Για τους φορολογουμένους οι οποίοι αιτούνται και λαμβάνουν για πρώτη φορά ΑΦΜ δημιουργείται ταυτόχρονα και λογαριασμός TAXISnet με την έκδοση κωδικών και Κλειδαρίθμου, χωρίς επιπρόσθετη δική τους ενέργεια πέρα από την ανάγκη ενεργοποίησης του λογαριασμού.

ΙΙ. Κλειδάριθμος:

Από την 1/12/2023, τα φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και επιθυμούν να εγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, υποβάλλουν αίτηση για Κλειδάριθμο αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή Κλειδάριθμος.

Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει αίτημα για τον εαυτό του (εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο) ή για λογαριασμό άλλου φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.

Για οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τα ανωτέρω οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις  εργάσιμες ημέρες και ώρες:  Δευτέρα - Παρασκευή, 07:30 - 17:00.

Δείτε αναλυτικά τα βήματα για την απόκτηση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου στο δελτίο τύπου που δημοσίευσε η ΑΑΔΕ στο aade.gr.

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ