logo-print

ΑΑΔΕ: Η διαδικασία για την ταυτόχρονη απόδοση Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα (ΦΕΚ)

04/12/2023

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων "Καθορισμός διαδικασίας ταυτόχρονης απόδοσης Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα".

Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε φυσικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή εξωτερικού, ανεξαρτήτου ηλικίας και δικαιοπρακτικής ικανότητας, που επιθυμεί να εγγραφεί στο Φορολογικό Μητρώο, υποβάλλει αίτημα απόδοσης Α.Φ.Μ. και ταυτόχρονης απόδοσης κλειδαρίθμου. 

Όροι και προϋποθέσεις υποβολής αιτήματος

Δυνατότητα υποβολής αιτήματος για απόδοση Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμου έχουν:

i. Τα ίδια τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως φορολογικής κατοικίας, ή

ii. οι νόμιμοι εκπρόσωποι φυσικών προσώπων (ανηλίκων, προσώπων στερούμενων δικαιοπρακτικής ικανότητας) και οι φορολογικοί εκπρόσωποι των φορολογικών κατοίκων εξωτερικού, κ.λπ., ή

iii. τρίτα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι εξουσιοδοτημένα από τα πρόσωπα των ανωτέρω περιπτώσεων i) και ii) ειδικά για τη διαδικασία της απόδοσης ΑΦΜ και κλειδαρίθμου.

Τα πρόσωπα των περιπτώσεων ii) και iii) υποβάλλουν το αίτημα απόδοσης ΑΦΜ και κλειδαρίθμου, εφόσον έχουν ήδη ΑΦΜ και είναι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Διαδικασία υποβολής αιτήματος

1. Το αίτημα για απόδοση ΑΦΜ και κλειδαρίθμου υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τα πρόσωπα του άρθρου 2, ανάλογα με την ιδιότητά τους μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής, που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή εισέρχεται το ίδιο το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, η είσοδος γίνεται ελεύθερα, χωρίς δυνατότητα ταυτοποίησης, ενώ στις περιπτώσεις νόμιμου εκπροσώπου ή τρίτου προσώπου, η είσοδος διενεργείται αποκλειστικά με τη χρήση των διαπιστευτηρίων (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) που οφείλουν να έχουν αυτά τα πρόσωπα για την πρόσβασή τους στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

2. Ανεξαρτήτως της ιδιότητας, με την οποία εισέρχεται ένα πρόσωπο στην ειδική ψηφιακή εφαρμογή, απαιτείται, μετά την είσοδο στη συγκεκριμένη εφαρμογή, η συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης με τα στοιχεία του προσώπου για λογαριασμό του οποίου θα αποδοθεί ΑΦΜ και κλειδάριθμος. Συγκεκριμένα, δηλώνονται:

i. Τα προσωπικά στοιχεία του (επωνυμικά στοιχεία και στοιχεία γέννησης),

ii. τα στοιχεία του ταυτοποιητικού του εγγράφου,

iii. τα στοιχεία επικοινωνίας του,

iv. η υπηκοότητά του, η οικογενειακή του κατάσταση και η δικαστική συμπαράσταση, σε περίπτωση που υπάρχει,

v. οι Α.Φ.Μ. των προσώπων με τα οποία σχετίζεται (σύζυγος, νόμιμος εκπρόσωπος, εξουσιοδοτημένος τρίτος για απόδοση Α.Φ.Μ. και κλειδαρίθμου) και

vi. το επιθυμητό όνομα χρήστη για την έκδοση κωδικών πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Περαιτέρω, στην ίδια ως άνω ηλεκτρονική αίτηση γίνεται και η επισύναψη των κατά περίπτωση σχετικών δικαιολογητικών του άρθρου 4.

3. Στην περίπτωση που την ηλεκτρονική αίτηση υποβάλει το ίδιο το ενδιαφερόμενο φυσικό πρόσωπο, μετά την επιτυχή υποβολή της, δίνεται η δυνατότητα επιλογής ραντεβού, είτε μέσω της υπηρεσίας myAADElive, είτε προς την αρμόδια ή άλλη ΔΟΥ, καθώς και δυνατότητα άμεσης βιντεοκλήσης με τον πρώτο διαθέσιμο εκπρόσωπο της υπηρεσίας myAADElive, ενώ στην περίπτωση ηλεκτρονικής αίτησης από νόμιμο εκπρόσωπο ή τρίτο εξουσιοδοτημένο φυσικό πρόσωπο, δημιουργείται σχετικό ηλεκτρονικό αίτημα στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ, η δρομολόγηση του οποίου γίνεται προς την αρμόδια ΔΟΥ. 

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο aade.gr

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send