logo-print

Το AirBnB στο στόχαστρο;

Προς επισημοποίηση των μισθώσεων ως "επιχειρηματικής δραστηριότητας"

Είναι γεγονός ότι η λέξη "AirBnB" έχει γίνει συνώνυμο της γρήγορης και μέσω διαδικτύου κράτησης δωματίων ή διαμερισμάτων ανά των υφήλιο. Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει τη λεγόμενη "sharing economy" ή οικονομία του διαμοιρασμού ακινήτων (άλλωστε, γνωρίζουμε το διαμοιρασμό ποδηλάτων ή οχημάτων για την από κοινού μετάβαση εργαζομένων στον ίδιο τόπο εργασίας), ωστόσο είναι προσδιοριστικό της οικείας πλατφόρμας.

Οι οικείες συμβάσεις διαμοιρασμού ρυθμίζονται στη διοικητική πτυχή τους από το άρθρο 111 του ν. 4446/2016 (Α' 240) και στη φορολογική, από το νέο άρθρο 39Α του Ν. 4172/2013.

Με τις ρυθμίσεις του νέου φορολογικού νόμου, τίθεται πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που μπορεί να διαχειρίζεται ένα φυσικό πρόσωπο για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να υπόκειται στην κλίμακα φορολογίας των εισοδημάτων από ακίνητα - δύο τον αριθμό ανά ΑΦΜ φυσικού προσώπου. Αλλιώς, λογίζεται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα το εισόδημα που αποκτούν από βραχυχρόνια μίσθωση φυσικά πρόσωπα τα οποία εκμισθώνουν τρία (3) ή περισσότερα ακίνητα.

Βέβαια, προκύψει το εξής ζήτημα. Αν μια μίσθωση είναι άνω των 60ημερών και δεν παρέχονται υπηρεσίες πρόσθετες των κλινοσκεπασμάτων, τότε αυτό σημαίνει ότι η οικεία σύμβαση απαγορεύεται, ή ότι φορολογείται ως εισόδημα από ακίνητο;

Ανεξαρτήτως τούτου, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται ειδικό τέλος διαμονής.

Συγχρόνως, δεν πρέπει να λησμονήσει κανείς την υποχρέωση υποβολής ειδικών δηλώσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων από τους Διαχειριστές, αλλιώς το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι, ανά έτος, ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%), των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

 

Επίσης, τίθεται "κόφτης" στο ανώτατο όριο διάρκειας μίσθωσης, ώστε μια μίσθωση για μικρό χρονικό διάστημα (που προορίζεται για να καταρτίζεται μέσω πλατφόρμας) για να θεωρείται "βραχυχρόνια".

Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.  

 

Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης

Ο Δρ. Ευάγγελος Μαργαρίτης είναι Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Υπηρετεί στη Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών Εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών Εταιρεία Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Ακινήτων. Διατέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Αστικού Δικαίου στη Νομική...

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση