logo-print

Κουρού: Μια υπερπόντια γαλλική κοινότητα που αρνείται να παραδοθεί στον ΓΚΠΔ

Οι προσπάθειες της γαλλικής αρχής προστασίας δεδομένων να την εξαναγκάσουν να ορίσει DPO

22/12/2023

29/12/2023

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Στις 2 Ιουνίου 2021, η Πρόεδρος της γαλλικής αρχής προστασίας δεδομένων CNIL απέστειλε επιστολή στη δημοτική αρχή του Κουρού, υπενθυμίζοντάς της την υποχρέωση που έχει να ορίσει Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων (DPO). Το Κουρού είναι μια κοινότητα 25.000 κατοίκων, που ευρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα.

Ο Δήμος του Κουρού δεν απάντησε ποτέ, ούτε βέβαια και συμμορφώθηκε προς το κάλεσμα της CNIL, με αποτέλεσμα να λάβει επίσημη προειδοποίηση στις 25 Απριλίου 2022 ως προς την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί εντός τεσσάρων μηνών με την απαίτηση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Στην προειδοποίηση αυτή, η οποία εστάλη σε 22 Δήμους της χώρας, το Κουρού και πάλι αδιαφόρησε.

Η CNIL επανήλθε τον Φεβρουάριο του 2023 και επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στον απείθαρχο Δήμο, για παραβίαση των υποχρεώσεων των άρθρων 31 και 37 παρ.1 ΓΚΠΔ, περί συνεργασίας με την εποπτική αρχή και ορισμού ΥΠΔ. Παράλληλα, δόθηκε νέα προθεσμία συμμόρφωσης, αυτή τη φορά εντός τριών μηνών.

Ούτε αυτή η παρέμβαση στάθηκε αρκετή για να κινητοποιήσει τα αρμόδια όργανα της κοινότητας του Κουρού, τα οποία και πάλι δεν μπήκαν καν στη διαδικασία έστω να απαντήσουν στα έγγραφα της CNIL.

Η CNIL προχώρησε στην επιβολή νέων κυρώσεων για τις ίδιες παραβάσεις. Υπενθυμίζοντας την υποχρέωση των δημοσίων φορέων για τον ορισμό Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του ΥΠΔ στη διαχείριση ζητημάτων προστασίας δεδομένων, η γαλλική αρχή επέβαλε νέο διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και έδωσε νέα εντολή συμμόρφωσης εντός 2 μηνών, μετά την άπρακτη πάροδο των οποίων θα επιβάλλεται χρηματική ποινή 150 ευρώ ημερησίως.

Παράλληλα, η CNIL αποφάσισε τη δημοσιοποίηση της απόφασής της, αλλά και έδωσε την ασυνήθιστη εντολή προς τη δημοτική αρχή να αναρτήσει στον ιστότοπό της, για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών το εξής κείμενο:

«Δελτίο τύπου: Η γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ στην κοινότητα του Κουρού και έδωσε εντολή ορισμού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων, με χρηματική ποινή 150 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης μετά το πέραν δύο μηνών, λόγω της παραβίασης της υποχρέωσης ορισμού Υπευθύνου Προστασίας Δεδομένων και συνεργασίας με τις υπηρεσίες της CNIL. Η απόφαση είναι διαθέσιμη στην εξής διεύθυνση https://www.cnil.fr/fr/sanction-kourou (σ.σ.: η ανάρτηση έχει πλέον κατέβει)».

Η CNIL δεν περιορίστηκε στο περιεχόμενο του μηνύματος που θα έπρεπε να αναρτηθεί, αλλά προσδιόρισε ρητώς και τα χαρακτηριστικά της ανάρτησής του. Η ανάρτηση θα έπρεπε να έχει συγκεκριμένο μέγεθος γραμματοσειράς, ο σύνδεσμος με τον ιστότοπο της CNIL θα έπρεπε να είναι ενεργός, ενώ το κείμενο θα έπρεπε να είναι ορατό σε κάθε μια από τις θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται στον κορυφή της ιστοσελίδας του Δήμου.

Με ενδιαφέρον θα ανέμενε κανείς την ανταπόκριση του Δήμου τη φορά αυτή. Η CNIL μερίμνησε έτσι ώστε η δημοσιοποίηση της απόφασής της να γίνει μετά την πάροδο της τετραήμερης προθεσμίας που έδωσε για ανάρτηση, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει αν ο Δήμος συμμορφώθηκε έστω σε αυτό.

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send