logo-print

Η νέα διαδικασία επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα (ΦΕΚ)

Διευκρινίσεις από το ΑΣΕΠ για ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β' 7336/23.12.2023) η απόφαση του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π. σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

Αιτήσεις υποψηφιότητας

1. Οι αιτήσεις υποψηφιότητας στη διαδικασία επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Α.Σ.Ε.Π. αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 5062/2023.

2. Η ηλεκτρονική μορφή των αιτήσεων καθορίζεται από το Α.Σ.Ε.Π. με βάση τα οριζόμενα στην οικεία πρόσκληση.

3. Ο υποψήφιος, με βάση την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αφού εισέλθει στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Α.Σ.Ε.Π., συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίδονται στον διαδικτυακό τόπο αυτού.

4. Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσα στην προθεσμία που ορίζεται στην πρόσκληση, η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δέκα (10) ημερών, με ειδικότερο προσδιορισμό της ημερομηνίας και ώρας έναρξης και λήξης αυτής, σύμφωνα με τις οδηγίες συμπλήρωσης  - υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά από το Α.Σ.Ε.Π. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης, αποστέλλεται σχετική ειδοποίηση στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υποψηφίου, όπου αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Το εμπρόθεσμο της αίτησης κρίνεται με βάση τον χρόνο της ηλεκτρονικής υποβολής της στο Α.Σ.Ε.Π.

5. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού τόπου του Α.Σ.Ε.Π., εκτός εάν με την προκήρυξη ορισθεί κατ’ εξαίρεση άλλος τρόπος υποβολής.

6. Η ηλεκτρονική αίτηση υποψηφιότητας επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Η ορθή συμπλήρωση της αίτησης είναι αποκλειστικά ευθύνη του υποψηφίου. Οι υποψήφιοι υποχρεούνται να συμπληρώσουν τα οικεία τετραγωνίδια/πεδία της αίτησης, καθώς και τους κωδικούς, που αναφέρονται σε αντίστοιχα προσόντα ή κριτήρια που απαιτούνται και διαθέτουν. Αν οι υποψήφιοι δεν συμπληρώσουν τα τετραγωνίδια/πεδία αυτά ή τους κωδικούς ή αν συμπληρώσουν άλλα τετραγωνίδια ή κωδικούς, πλην εκείνων που αναφέρονται στα συγκεκριμένα προσόντα, κριτήρια ή αν τα αναφέρουν σε άλλα σημεία της ηλεκτρονικής αίτησης, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα, κριτήρια, έστω και αν προσκομίζονται τα έγγραφα, υπό τον όρο ότι τα ανωτέρω αναγράφονται ρητά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

7. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι δυνατόν να εκδίδεται από το εποπτεύον Υπουργείο για μία ή περισσότερες θέσεις ενός ή περισσότερων νομικών προσώπων της αρμοδιότητάς του. Με την πρόσκληση είναι δυνατό να περιορίζεται ο αριθμός των θέσεων για τις οποίες υποβάλλεται υποψηφιότητα.

8. Δεδομένου ότι η επεξεργασία των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, εάν ένα από τα προσόντα του υποψηφίου, όπως, ενδεικτικά, ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ή η γνώση ξένης γλώσσας, αποτελεί ταυτόχρονα και βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης και απαραίτητο πρόσθετο προσόν για την κατάταξή του, ο υποψήφιος υποχρεούται να συμπληρώσει τόσο το πεδίο που αντιστοιχεί στο βαθμολογούμενο κριτήριο κατάταξης, όσο και το πεδίο του κωδικού που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο απαραίτητο πρόσθετο προσόν. Παράλειψη συμπλήρωσης ενός εκ των ανωτέρω πεδίων συνεπάγεται τη μη αναγνώριση του προσόντος του οποίου η συμπλήρωση παραλείφθηκε από το οικείο πεδίο.

9. Αντικατάσταση, διόρθωση ή συμπλήρωση της υποβληθείσας ηλεκτρονικής αίτησης μπορεί να γίνει μόνο ηλεκτρονικά και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Δικαιολογητικά Συμμετοχής

Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνοδεύεται από:

1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (δηλαδή αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου) ή των δύο όψεων της άδειας οδήγησης.

2. Παράβολο εκατό (100) ευρώ, το οποίο προμηθεύεται ο υποψήφιος ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο).

3. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα, προκειμένου οι υποψήφιοι να αξιολογηθούν πληρέστερα κατά τη διαδικασία επιλογής από την αρμόδια επιτροπή. Στο βιογραφικό σημείωμα, μπορούν να αναγράψουν οποιοδήποτε πληροφοριακό στοιχείο θεωρούν χρήσιμο (ενδεικτικά: ξένες γλώσσες, επιμόρφωση, σεμινάρια, δεξιότητες πληροφορικής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία κατά την κρίση του υποψηφίου γνώση ή δεξιότητα. Για ειδικές δραστηριότητες, όπως συγγραφικό έργο, παρουσιάσεις/εισηγήσεις σε συνέδρια και ημερίδες, εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, να αναγράφεται αντίστοιχα, το βιβλίο, το επιστημονικό περιοδικό/εκδοτικός οίκος, τόμος, έτος έκδοσης/δημοσίευσης και για τις δραστηριότητες που έχει εκδοθεί απόφαση ή ΦΕΚ ο αριθμός τους). Τα εν λόγω στοιχεία οι υποψήφιοι δεν τα προσκομίζουν, παρά μόνο εφόσον οι ίδιοι κρίνουν απαραίτητο στο στάδιο της διαδικασίας διεξαγωγής της συνέντευξης.

4. Τα απαιτούμενα από την πρόσκληση έγγραφα, δικαιολογητικά, πιστοποιητικά, τίτλους σπουδών και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση, ήτοι:

α. Βασικός Τίτλος Σπουδών Πτυχίο ιδρύματος πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία και το έτος κτήσης αυτού.

Εάν ο τίτλος Π.Ε. ή Τ.Ε. έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται να προσκομισθεί Πράξη Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας ή Πιστοποιητικό αναγνώρισης περί ισοτιμίας, και αντιστοιχίας του τίτλου από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). ή Πράξη αναγνώρισης από το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. για απαιτούμενο βασικό τίτλο σπουδών Π.Ε.) ή Πράξη αναγνώρισης από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ι.Τ.Ε. (για απαιτούμενο βασικό τίτλο σπουδών Τ.Ε.), για την ισοτιμία, και αντιστοιχία του τίτλου. Στην περίπτωση που από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει η κατεύθυνση/ειδίκευση απαιτείται βεβαίωση από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει την κατεύθυνση/ειδίκευση, καθώς και επίσημη μετάφρασή της. Για τα πτυχία από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου που αποκτήθηκαν πριν από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (01.05.2004) και αναφέρονται στο π.δ. 299/1997, δεν απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία. Για τα πτυχία τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στη Ε.Ε, απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία ή Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία.

β. Διδακτορικός/Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών

Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης προσκομίζουν ευκρινή φωτοτυπία του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, καθώς και βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο που να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο αυτών εφόσον δεν προκύπτει σαφώς από τους προσκομιζόμενους τίτλους. Όσον αφορά την ημεροχρονολογία κτήσης του διδακτορικού τίτλου σπουδών απαιτείται βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. από την οποία προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχούς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής. Ως χρόνος κτήσης των μεταπτυχιακών τίτλων λογίζεται η ημερομηνία περάτωσης των σπουδών ήτοι επιτυχίας στα προβλεπόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποστήριξης της τυχόν απαιτούμενης διπλωματικής/μεταπτυχιακής εργασίας, ο οποίος να προκύπτει από σχετική βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. Ειδικά για τους ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) της ημεδαπής, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, περί υπαγωγής του τμήματος στις διατάξεις του ν. 4957/2022 (Α’ 141), εφόσον η απόφαση αυτή έχει δημοσιευθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων της παρούσας πρόσκλησης. Επιπλέον, ισχύουν και αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που είχαν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (Α’ 114).

Δείτε αναλυτικά την απόφαση.

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ