logo-print

Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας

Αντιμετώπιση προβλημάτων που ανέκυψαν στον πρωτογενή τομέα και αναδιάρθρωση των δομών που είναι κρίσιμες για την αγροτική ανάπτυξη

10/01/2024

10/01/2024

Διοικητική Δικονομία - Συλλογή Διατάξεων

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο: «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης».

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφίας και αλιείας, η ενίσχυση της προστασίας της φυτικής παραγωγής και της εποπτείας της ποιότητας των τροφίμων, καθώς και η αντιμετώπιση ζητημάτων που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην αγροτική ανάπτυξη, είτε μέσω ανάληψης ουσιαστικών πρωτοβουλιών, είτε σε οργανωτικό επίπεδο, μέσω της ρύθμισης ζητημάτων επιμέρους φορέων και διαδικασιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, άμεσος στόχος των προτεινόμενων διατάξεων είναι η αντιμετώπιση προβλημάτων που ανέκυψαν στον πρωτογενή τομέα και η αναδιάρθρωση των δομών που είναι κρίσιμες για την αγροτική ανάπτυξη. Μακροπρόθεσμα, επιδιώκεται η εύρυθμη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα και η ενίσχυση των δραστηριοποιούμενων σε αυτόν.

Πιο αναλυτικά, το Μέρος Β’ του νομοσχεδίου στοχεύει στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, ειδικότερα δε της κτηνοτροφίας, αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, μέσα από την οργάνωση των ομαδικών χώρων σταυλισμού και των βοσκήσιμων γαιών, τον εξορθολογισμό του Αλιευτικού Κώδικα (ν.δ. 420/1970, Α’ 27) και την ευρύτερη εποπτεία, αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων των μονάδων υδατακαλλιέργειας, αντιστοίχως.   

Στη συνέχεια, με το Μέρος Γ’, επιδιώκεται η ενίσχυση της προστασίας της φυτοϋγείας, των βιοκτόνων προϊόντων και, συνακόλουθα, των ίδιων των τροφίμων, μέσα από τον εξορθολογισμό των κυρώσεων για τη φυτοϋγεία (ν. 2147/1952, Α’ 155), την επικαιροποίηση του πλαισίου (ν. 721/1977, Α’ 298) που διέπει τα βιοκτόνα προϊόντα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τον καλύτερο έλεγχό τους, και την επιμέρους τροποποίηση διαδικασιών που άπτονται εν γένει της προστασίας των τροφίμων, αντιστοίχως. 

Το Μέρος Δ’ του νομοσχεδίου προβλέπει την αναδιάρθρωση ειδικότερων διαδικασιών στο πλαίσιο της γενικότερης στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, ρυθμίζονται οργανωτικά ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, οι προτεινόμενες διατάξεις του Μέρους Ε’ προβλέπουν την επικαιροποίηση της λειτουργίας των Επιμελητηρίων όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, ειδικότερα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), παράλληλα δε προβλέπονται αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια.      

Μπορείτε να λάβετε μέρος στη διαβούλευση έως την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 09:00 στο opengov.gr.

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send