logo-print

Επιστροφή φόρου σε γονική παροχή εντός του αφορολόγητου ορίου, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Πολίτης ζήτησε τη συνδρομή του Συνηγόρου, διότι του επιβλήθηκε φόρος 10% σε γονική παροχή, η οποία δεν υπερέβαινε το αφορολόγητο όριο.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της αναφοράς, ο Συνήγορος απηύθυνε έγγραφο προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ., στο οποίο υποστήριξε ότι από τα δικαιολογητικά που είχε προσκομίσει ο αναφερόμενος προέκυπτε ότι είχε κάνει ανάληψη των χρημάτων από δικό του τραπεζικό λογαριασμό κι εντός ενός τετάρτου κατέθεσε αυτοπροσώπως τα χρήματα σε λογαριασμό του παιδιού του σε άλλη τράπεζα.

Η μεταφορά αυτή έπρεπε να θεωρηθεί ότι έγινε μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, το ποσό ήταν πολύ κατώτερο του αφορολόγητου και γι’ αυτό, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν έπρεπε να επιβληθεί φόρος.

Επίσης, ο Συνήγορος απηύθυνε το έγγραφο και προς τη Διεύθυνση Εισπράξεων και Επιστροφών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ζητώντας να χορηγήσει οδηγίες για τη διευθέτηση του θέματος.

Το ποσό του επιβληθέντος φόρου επιστράφηκε στον αναφερόμενο και από την ΑΑΔΕ εκδόθηκε η Εγκύκλιος Ε. 2077/20.10.2022 για την «Παροχή οδηγιών για τη φορολόγηση των γονικών παροχών και δωρεών προς τα πρόσωπα της Α΄ κατηγορίας του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών με την καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 800.000». 

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

send