logo-print

ΑΠΔΠΧ: Σύντομα οι πρώτες αποφάσεις για τους DPO στον δημόσιο τομέα

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων συνεχίζει τους ελέγχους στο πλαίσιο της 2ης Συντονισμένης Δράσης του ΕΣΠΔ

19/01/2024

19/01/2024

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Δελτίο Τύπου 18/01/2024

Αριθμός Πρωτοκόλλου Γ/ΕΞ/330

Με την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (ΕΣΠΔ) της σχετικής έκθεσης (διαθέσιμη στο https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/other/coordinated-enforcement-action-designation-and-position-data_en), ολοκληρώθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2024 (βλ. δελτίο Τύπου ΕΣΠΔ της 17/1 στο https://edpb.europa.eu/news/news/2024/edpb-identifies-areas-improvement-promote-role-and-recognition-dpos_en) η συντονισμένη δράση των εποπτικών Αρχών Προστασίας Δεδομένων για τον ρόλο των Υπευθύνων Προστασίας Δεδομένων (YΠΔ) (Cοordinated Enforcement 2023), η οποία είχε ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου 2023.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, 25 εποπτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, συμμετείχαν σε αυτή τη συντονισμένη δράση σχετικά με τον ορισμό και τον ρόλο των υπευθύνων προστασίας δεδομένων (ΥΠΔ). Η έκθεση περιλαμβάνει σύντομο νομικό πλαίσιο και τη μεθοδολογία της συντονισμένης δράσης, παράθεση των βασικών ευρημάτων του ερωτηματολογίου, των ζητημάτων που ανακύπτουν, σχετικών συστάσεων, δράσεων/αποφάσεων των εθνικών εποπτικών αρχών καθώς και παράρτημα με τις επιμέρους εθνικές εκθέσεις των εποπτικών αρχών των κρατών μελών και του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και παράρτημα με στατιστικά στοιχεία.

Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, μετά την επιτυχημένη συμμετοχή της το 2022 στην πρώτη συντονισμένη δράση για τη χρήση υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στον δημόσιο τομέα, συμμετείχε και σε αυτή τη δράση ασκώντας επιπλέον τις εξουσίες επίσημης έρευνας που διαθέτει δυνάμει του άρθρου 58 Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και άρθρου 13 παρ. 1 στοιχ. η’ του ν. 4624/2019, προκειμένου να ελέγξει τον ορισμό και τον ρόλο του ΥΠΔ στον δημόσιο τομέα  λαμβάνοντας υπόψη την εκ του νόμου υφιστάμενη υποχρέωση των δημόσιων φορέων να ορίζουν ΥΠΔ καθώς και την παρεπόμενη ανάγκη τήρησης όλων των σχετικών προβλεπόμενων όρων και υποχρεώσεων (άρθρα 37-39 ΓΚΠΔ και άρθρα 6-8 του ν. 4624/2019).

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι που ξεκίνησε η Αρχή στις 3/5/2023 (βλ. σχετικό δελτίο Τύπου της 3/5/2023 https://www.dpa.gr/el/enimerwtiko/deltia/syntonismeni-drasi-toy-espd-gia-ton-rolo-ton-ypeythynon-prostasias-dedomenon) σε υπουργεία, μεγάλους δήμους και επιλεγμένους δημόσιους φορείς.

Σημειώνεται ότι πρόκειται να εκδοθούν σύντομα οι πρώτες αποφάσεις της Αρχής και παράλληλα συνεχίζεται η διερεύνηση των θεμάτων, τα οποία προέκυψαν από την ανάλυση των απαντήσεων των παραπάνω φορέων στα ερωτηματολόγια της Αρχής.

Από το δελτίο τύπου της ΑΠΔΠΧ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Διαμεσολάβηση