logo-print

Κυβερνοασφάλεια: Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενισχύουν τη μεταξύ τους συνεργασία

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση της αμοιβαίας κυβερνοανθεκτικότητάς τους και την προώθηση ενός ασφαλούς παγκόσμιου κυβερνοχώρου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν εξέδωσε κοινή δήλωση με τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Αλεχάντρο N. Μαγιόρκας, υπενθυμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ ομονοούντων εταίρων για την αντιμετώπιση ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου τοπίου κυβερνοαπειλών.

Συζήτησαν για το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ-ΗΠΑ για κυβερνοασφαλή προϊόντα, ένα παραδοτέο της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ του Οκτωβρίου του 2023, το οποίο περιγράφει τα βήματα για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των αρμόδιων ρυθμιστικών οργανισμών των ΗΠΑ και θα προετοιμάσει το έδαφος για τη διερεύνηση της δυνατότητας αμοιβαίας αναγνώρισης των απαιτήσεων κυβερνοασφάλειας στα καταναλωτικά προϊόντα υλισμικού και λογισμικού του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT).

Το σχέδιο δράσης βασίζεται στο πλαίσιο του κανονισμού της ΕΕ για την κυβερνοανθεκτικότητα και στον προτεινόμενο νόμο των ΗΠΑ για την επισήμανση της κυβερνοασφάλειας (Cyber Trust Mark Act).

Στο πλαίσιο του κυβερνοδιαλόγου ΕΕ-ΗΠΑ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία στους τομείς της προστασίας υποδομών ζωτικής σημασίας, της διαχείρισης κρίσεων, της ασφάλειας λογισμικού, της μετακβαντικής κρυπτογραφίας και της κυβερνοασφάλειας της τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα συνυπογράψει τη δήλωση πολιτικής για την παγκόσμια πρωτοβουλία για την καταπολέμηση του λυτρισμικού, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δεσμεύοντας την ΕΕ και τις κυβερνητικές αρχές των 27 κρατών μελών να μην καταβάλουν λύτρα στους κυβερνοεγκληματίες.

Ο Επίτροπος Τιερί Μπρετόν δήλωσε σχετικά: «Μαζί με τους Αμερικανούς εταίρους μας αναλαμβάνουμε άμεση και φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης απειλής από κακόβουλους παράγοντες στον κυβερνοχώρο σε όλα τα μέτωπα. Πρώτον, με το κοινό σχέδιο δράσης για κυβερνοασφαλή προϊόντα, θα συνεργαστούμε πλέον συγκεκριμένα για να καλλιεργήσουμε μια διατλαντική αγορά αξιόπιστων ψηφιακών προϊόντων και για να προωθήσουμε τα υψηλά μας πρότυπα κυβερνοασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, δεσμευόμαστε ότι ούτε τα θεσμικά και λοιπά όργανα και οργανισμοί της ΕΕ ούτε οι εθνικές κυβερνητικές αρχές των κρατών μελών θα καταβάλουν λύτρα σε τέτοιου είδους κυβερνοεγκληματίες.»  

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΗΠΑ για την κυβερνοασφάλεια είναι διαθέσιμες εδώ.

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ