logo-print

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε Δήμο για τη διατήρηση προσωπικών δεδομένων για τα απορρίμματα

Ο ολλανδικός Δήμος έχει τοποθετήσει κάδους με τσιπ, προκειμένου να ελέγχεται η ποσότητα αποβλήτων που αφήνει το κάθε νοικοκυριό

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Πρόστιμο 30.000 ευρώ επέβαλε η ολλανδική αρχή προστασίας δεδομένων Autoriteit Persoonsgegevens (AP) στο Δήμο του Voorschoten για τη διατήρηση δεδομένων σχετικά με τα απόβλητα των νοικοκυριών και την απουσία ενημέρωσης ως προς αυτό.

Τα έτη 2018 και 2019, ο Δήμος του Voorschoten αντικατέστησε τους τροχήλατους κάδους (για τα σπίτια) και τους υπόγειους κάδους (για τις πολυκατοικίες), τοποθετώντας στη θέση τους νέες μονάδες που διέθεταν ειδικό τσιπ με αριθμό και συνδέονταν ηλεκτρονικά με τη συγκεκριμένη διεύθυνση της εγκατάστασης. Σκοπός της νέας αυτής λειτουργίας ήταν μπορεί ο Δήμος να συλλέγει από περισσότερους, δια του περιορισμού της ποσότητας των υπολειμματικών απορριμμάτων που επιτρέπεται στους κατοίκους να εναποθέτουν.

Τα "δεδομένα εναπόθεσης" διατηρούνταν για πολύ καιρό

Εάν ένα νοικοκυριό επιθυμεί το άδειασμα του τροχήλατου κάδου του περισσότερο από μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, το απορριμματοφόρο δεν θα τον δέχεται. Ομοίως, αν οι κάτοικοι διαμερισμάτων προσπαθήσουν να εναποθέσουν περισσότερες από 5 σακούλες υπολειμματικών απορριμμάτων σε 1 ημέρα, ο υπόγειος κάδος θα μπλοκάρεται για το υπόλοιπο της ημέρας. Για να λειτουργήσουν αυτά τα συστήματα, τα "δεδομένα εναπόθεσης" κάθε νοικοκυριού πρέπει να διατηρούνται για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο σκοπός αυτός είναι καταρχήν συμβατός με το δημόσιο καθήκον του Δήμου. Αυτό που ήταν λάθος σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, ήταν ότι ο Δήμος αποθήκευε τα δεδομένα για πολύ καιρό. Τα δεδομένα για τους τροχήλατους κάδους διατηρούνταν από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του νέου συστήματος, ενώ τα δεδομένα για τους υπόγειους κάδους διατηρούνταν για 5 χρόνια. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για να ελεγχθεί εάν ένα νοικοκυριό έχει υπερβεί τις επιτρεπόμενες ποσότητες.

Οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν σωστά

Επιπλέον, ο Δήμος δεν ενημέρωσε σωστά τους κατοίκους σχετικά με τη χρήση των δεδομένων τους. Ο Δήμος είχε στείλει επιστολές σχετικά με τους νέους κάδους, δεν ήταν όμως αρκετά σαφής ως προς τη χρήση προσωπικών δεδομένων για τη συλλογή των απορριμμάτων.

Οι παραβάσεις τερματίστηκαν

Αμφότερες οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν έχουν πλέον τερματιστεί. Ο Δήμος του Voorschoten έχει πλέον μειώσει την περίοδο διατήρησης των δεδομένων σε 14 ημέρες, ενώ απέστειλε και νέα ενημερωτική επιστολή στους κατοίκους, έχοντας πρώτα λάβει τη γνώμη της εποπτικής αρχής.

Από το δελτίο τύπου της ολλανδικής αρχής

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
send