logo-print

Η αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων μπορεί να σκοτώσει

Παρέμβαση της πολωνικής αρχής προστασίας δεδομένων σε δύο υποθέσεις αυτοκτονίας θύματος και φερόμενου ως θύτη μετά από δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων

04/03/2024

07/03/2024

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η πολωνική αρχή προστασίας δεδομένων UODO αποφάσισε να πραγματοποιήσει έρευνα σχετικά με δύο περιπτώσεις αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων που είχαν τραγικά αποτελέσματα. "Πρόκειται για δύο πολύκροτες υποθέσεις, στις οποίες η αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τα πρόσωπα οδήγησε στην αυτοκτονία τους, ως εκ τούτου πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά", δήλωσε ο Πρόεδρος της πολωνικής αρχής

Η δημοσιοποίηση υπερβολικών πληροφοριών μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες. Στην πρώτη από τις δύο υποθέσεις, τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν τέτοιας έκτασης πληροφορίες ώστε να καθίσταται δυνατή η αναγνώριση ενός παιδιού που είχε πέσει θύμα παιδόφιλου. Μετά από αυτό, το παιδί αυτοκτόνησε.

Ο Πρόεδρος της πολωνικής αρχής αποφάσισε να διερευνήσει την υπόθεση. Ζήτησε από την Εισαγγελία του Στσέτσιν να τον ενημερώσει ως προς τα ευρήματα των ερευνών της σχετικά με την υπόθεση της αυτοκτονίας του παιδιού.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του UODO απέστειλε επιστολή σε ραδιοφωνικό σταθμό, ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που εφαρμόζει για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Με την ίδια επιστολή ζητήθηκε και ενημέρωση σχετικά με την εσωτερική έρευνα που διενήργησε ο σταθμός σχετικά με τη δημοσιοποίηση υλικού με υπερβολικά πολλές πληροφορίες.

Στη δεύτερη υπόθεση, η πολωνική αρχή αποφάσισε να διερευνήσει την αποκάλυψη των προσωπικών δεδομένων ενός ιερέα σχετικά με την κράτησή του για άσεμνες πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκε. Η αυτοκτονία του ιερέα που επακολούθησε ενδέχεται να σχετίζεται με την ταυτοποίησή του μέσω της αποκάλυψης αυτής.

Και την περίπτωση αυτή, ο UODO ζήτησε ενημέρωση από την Εισαγγελία του Στσέτσιν.

Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Προσωπικές Εταιρείες
send