logo-print

Λειτουργία συνεργείου οχημάτων σε περιοχή αμιγούς κατοικίας

26/02/2024

28/02/2024

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Συνήγορος του Πολίτη κλήθηκε να διαμεσολαβήσει κατόπιν αναφοράς περί της σύννομης λειτουργίας ηλεκτρολογείου οχημάτων στο Δήμο Χαλανδρίου.

Η διαμαρτυρία αφορούσε την όχληση που δημιουργείται από τη συγκεκριμένη επιχείρηση και συγκεκριμένα για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από παρανόμως σταθμευμένα οχήματα προς επισκευή, για την πρόκληση θορύβου, για την επισκευή οχημάτων εκτός του χώρου του συνεργείου, για την εκτέλεση εργασιών με ανοικτές πόρτες, καθώς και για τη συσσώρευση αποβλήτων και ανταλλακτικών στον προαύλιο χώρο κλπ. Τονίζεται ότι το συγκεκριμένο συνεργείο λειτουργούσε σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή απηύθυνε έγγραφα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να πραγματοποιηθούν αφενός όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα λειτουργίας του συνεργείου στις συγκεκριμένες χρήσεις γης.

Κατόπιν ανταλλαγής έγγραφων απόψεων τόσο με τις αρμόδιες υπηρεσίες όσο και τα αρμόδια υπουργεία (ΥΠΕΝ και Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών) και ενδελεχούς έρευνας του ιστορικού της υπόθεσης και της ισχύουσας νομοθεσίας, ο Συνήγορος του Πολίτη διατύπωσε την άποψη ότι το συγκεκριμένο συνεργείο θα έπρεπε, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, να έχει μετεγκατασταθεί σε επιτρεπόμενες χρήσεις γης και να μην παραμένει εντός περιοχής αμιγούς κατοικίας.

Η Υπηρεσία Δόμησης Αγίας Παρασκευής, αφού διενήργησε αυτοψία στο χώρο του συνεργείου, αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας και τη σφράγιση της επιχείρησης σύμφωνα με τις διατάξεις περί «σφράγισης ακινήτων σε περίπτωση μεταβολής της χρήσεως».

Κατά την έκδοση της απόφασης επικαλέστηκε τις έγγραφες απόψεις του Συνηγόρου του Πολίτη περί μη δυνατότητας λειτουργίας του εν λόγω συνεργείου σε περιοχή αμιγούς κατοικίας, καθώς και το γεγονός ότι διαπιστώθηκε υπέρβαση στους διαμορφωμένους χώρους στάθμευσης του συνεργείου.

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30