logo-print

Δεν υπάρχει δικαίωμα διαγραφής από τα μητρώα βαπτίσεων

Το Conseil d'État συντάσσεται με τη γαλλική αρχή προστασίας δεδομένων που είχε απορρίψει καταγγελία πολίτη που ζητούσε τη διαγραφή του από τα εκκλησιαστικά αρχεία

14/03/2024

15/03/2024

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Τα θεμελιώδη δικαιώματα της εναντίωσης του άρθρου 21 ΓΚΠΔ και της διαγραφής του άρθρου 17 ΓΚΠΔ δεν εφαρμόζονται έναντι της Εκκλησίας, ως προς τα μητρώα βαπτίσεων που τηρεί. Αυτό έκρινε το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας. απορρίπτοντας αίτηση ακύρωσης που είχε ασκήσει πολίτης κατά της απορριπτικής πράξης της γαλλικής αρχής προστασίας δεδομένων CNIL.

Διαβάστε επίσης: Υπάρχει δικαίωμα διαγραφής από μητρώα της Εκκλησίας;

Σύμφωνα με το ιστορικό, ο προσφεύγων υπέβαλε καταγγελία στις 15 Φεβρουαρίου 2020 ενώπιον της CNIL, για την άρνηση της Επισκοπής της Ανζέ να ικανοποιήσει το αίτημα εναντίωσης στην επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του και το παρεπόμενο αίτημα διαγραφής αυτών.

Η CNIL αρχειοθέτησε την καταγγελία, κρίνοντας πως δεν υπάρχει δικαίωμα διαγραφής, καθώς κανείς από τους λόγους του άρθρου 17 παρ.1 ΓΚΠΔ δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής. Ως προς το δικαίωμα εναντίωσης, η γαλλική αρχή έκρινε πως η σημείωση στο περιθώριο της καταχώρισης στα οικεία μητρώα βαπτίσεων συνιστά επαρκή ικανοποίηση του αιτήματος.

Το Conseil d'État συντάχθηκε με την CNIL, υιοθετώντας τα συμπεράσματά της. Σύμφωνα με το γαλλικό ακυρωτικό, η βάπτιση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση κατά την Καθολική Εκκλησία για την τέλεση γάμου, μπορεί να τελεστεί μόνο μια φορά στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο κανόνας αυτός θα ετίθετο σε κίνδυνο, εάν το πρόσωπο αυτό μπορούσε να επιτύχει την οριστική διαγραφή του από το μητρώο βαπτίσεων και στη συνέχεια ζητούσε εκ νέου την ένταξή του στο κόλπους της Εκκλησίας.

Υπό το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με το δικαστήριο, το πρόσωπο που επιθυμεί την αποκήρυξη της σχέσης του με την Εκκλησία μπορεί να λάβει μια σημείωση δίπλα στην καταχώριση της βάπτισής του, αφού άλλωστε το αρχείο αυτό δεν είναι προσβάσιμο από τρίτα πρόσωπα, ως εκ τούτου τα προσωπικά δεδομένα του δεν κινδυνεύουν να διαρρεύσουν.

Ως προς τα δικαιώματα που είχαν ασκηθεί, το Conseil d'État έκρινε ότι:

- Το δικαίωμα διαγραφής δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, καθώς δεν τυγχάνει εφαρμογής καμία από τις περιπτώσεις (α) ή (δ) της παραγράφου 1 του άρθρου 17 ΓΚΠΔ. Τα δεδομένα δεν έχουν υποβληθεί παράνομα σε επεξεργασία, ούτε μπορούν να κριθούν μη απαραίτητα σε σχέση με τους σκοπούς για τους οποίους συλλέχθηκαν.

Περαιτέρω, εφαρμογής δεν τυγχάνει ούτε η περίπτωση (β) της ανάκλησης της συγκατάθεσης, καθώς η επεξεργασία των δεδομένων δεν βασίζεται στη συγκατάθεση του προσώπου που βαπτίζεται.

- Το δικαίωμα εναντίωσης, ως η έσχατη δικαιολογητική βάση για τη διαγραφή των δεδομένων, ομοίως δεν μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς η περίπτωση (γ) του άρθρου 17 παρ.1 θέτει ως προϋπόθεση να μην υπάρχουν επιτακτικοί και νόμιμοι λόγοι για την επεξεργασία των δεδομένων.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, το συμφέρον της Εκκλησίας να διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με τις βαπτίσεις συνιστά επιτακτικό και νόμιμο λόγο, ο οποίος υπερισχύει του δικαιώματος του προσφεύγοντος να αντιταχθεί στην επεξεργασία των δεδομένων του. Τούτο διότι, αφενός η διατήρηση των δεδομένων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού των μητρώων βαπτίσεων, αφετέρου υπάρχει η δυνατότητα υποσημείωσης της εκφρασθείσας αντίρρησης.  

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο εδώ.

Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ