logo-print

Ηχορύπανση από τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος

Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από διαμαρτυρίες πολιτών

12/03/2024

12/03/2024

Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας
Συλλογικό εργατικό δίκαιο - 3η έκδοση

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολίτες προσέφυγαν στον Συνήγορο του Πολίτη διαμαρτυρόμενοι για την ηχορύπανση που προκαλούνταν από τη λειτουργία καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) στο Δήμο Αρταίων. Η επιχείρηση λειτουργούσε παραβιάζοντας συστηματικά το ωράριο κοινής ησυχίας λειτουργώντας μέχρι πρωίας, ειδικότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, έχοντας τοποθετήσει ηχεία εκτός του καταστήματος. Επίσης, το κατάστημα, που βρίσκεται στον αστικό ιστό της πόλης της Άρτας και πλησίον Βυζαντινού Μνημείου του 13ου αιώνα, είχε αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε όλη τη μικρή πλατεία έμπροσθεν αυτού και πλησίον των γύρω κατοικιών.

Διαβάστε επίσης: Ηχορύπανση και προσβολή δικαιώματος ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών (Εγκύκλιος Εισαγγελίας ΑΠ 14/2023)

Ο Συνήγορος απευθύνθηκε εγγράφως προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας ενημέρωση σχετικά με τη νομιμότητα λειτουργίας της επιχείρησης, τον έλεγχο αυτής και αναφορικά με την άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου. Επιπλέον, η Αρχή ζήτησε ενημέρωση και από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων αναφορικά με την τήρηση των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού για τη λειτουργία του, καθώς αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο σε περιπτώσεις γειτνίασης με μνημείο, όπως εν προκειμένω.

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, ο Συνήγορος πέραν των άλλων θεμάτων, επικαλέστηκε και την με αρ. 14 (αρ. πρωτ. 4375/08.06.2023) Εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά με το θέμα των ρύπων από ήχους και θορύβους ως προσβολή του δικαιώματος της ησυχίας και ηρεμίας των πολιτών.

Μετά από την παρέμβαση της Αρχής, το κατάστημα έκλεισε, ενώ ο Πταισματοδίκης Άρτας προχώρησε σε διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης.

Από τη σύνοψη διαμεσολάβησης του ΣτΠ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ