logo-print

Εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών

18/11/2013

16/11/2017

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ

Εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου έχει καταστεί σαφές ότι η προσφυγή στη δικαιοσύνη και τα όργανά της (δικαστήρια) δεν είναι πάντα ο πιο αποδοτικός τρόπος για να επιλυθεί μια διαφορά. Τα τελευταία δε χρόνια λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας των δικαστηρίων οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών κερδίζουν συνεχώς έδαφος.

Η προσφυγή ή μη σε τέτοιες μεθόδους είναι σίγουρα θέμα κουλτούρας και αντίληψης του δικαίου και των συναλλαγών. Για το λόγο αυτό οι μέθοδοι αυτές είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς σε χώρες που εφαρμόζουν αγγλοσαξονικό δίκαιο (Αγγλία, Η.Π.Α, Κύπρος, κλπ). Στη χώρα μας κάποιες από αυτές τις μεθόδους τυγχάνουν έστω και περιορισμένης εφαρμογής. Οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές όμως σε συνδυασμό με την αυξημένη οργάνωση και δραστηριοποίηση των αρμόδιων φορέων έχουν αρχίσει να δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για την περαιτέρω διάδοση τους στην Ελλάδα.
Οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην επιλογή της διαιτησίας είναι η οικονομία χρόνου, η εμπιστευτικότητα (οι αποφάσεις δε δημοσιεύονται) και η δυνατότητα ορισμού του προσώπου που θα κρίνει τη διαφορά (εγγύηση για την ικανότητα και την κατάρτισή του).

Η εναλλακτική επίλυση διαφορών (γνωστή ως ADR, Alternative Dispute Resolution) αναπτύχθηκε προκειμένου είτε να υπάρχει παράλληλα προς το σύστημα απονομής δικαιοσύνης μιας χώρας είτε να αποτελεί κομμάτι του. Μπορεί να αφορά συγκεκριμένα θέματα (τεχνικά, αστικά ή εμπορικά), τα οποία προκύπτουν από ενοχικές συμβάσεις και φυσικά η εφαρμογή τους σε τομείς δικαίου όπως το ποινικό αποκλείεται. Η προσφυγή σε εναλλακτικές μεθόδους μπορεί είτε να προβλέπεται στη σύμβαση μεταξύ των δύο μερών είτε να αποφασιστεί τη στιγμή που προκύπτει η διαφορά, ανάλογα με τη μέθοδο.

Υπάρχουν κυρίως τέσσερεις εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών, συχνά όμως εμφανίζονται και κάποιες παραλλαγές τους:

α. Διαιτησία (Arbitration)

β. Διαμεσολάβηση (Mediation)

γ. Διαπραγμάτευση (Negotiation)

δ. Συμφιλίωση (Collaborative law)

Φορολογικός Πολυκώδικας - Σεπτέμβριος 2022

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ

 

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send