logo-print

Δ.Σ. Λειβαδιάς: Περί της «Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη»

29/03/2024

29/03/2024

Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ

Περί της «Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη».

Επικειμένης της κατάθεσης του Νομοσχεδίου περί της Αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη και επειδή η διελκυστίνδα περί την επιλογή της πόλης για την έδρα του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου Βοιωτίας «καλά κρατεί» με αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σχετικά με τα κριτήρια επιλογής της έδρας, είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε και πάλι τα αυτονόητα, ώστε να τεθεί φραγμός πλέον στην κυκλοφορία αβάσιμων και αναληθών δημοσιεύσεων περί δήθεν υπεροχής του Πρωτοδικείου Θηβών σε σχέση με το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς.

‘Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ενημερωτικό έγγραφό μας, τα μοναδικά μέχρι σήμερα θεσμοθετημένα κριτήρια ίδρυσης, συγχώνευσης, κατάργησης, επιλογής μεταβατικής έδρας κ.λπ., αναφέρονται στο άρθρο 2 παρ. 4 του Ν. 4938/2022 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών/ Δικηγορικές εταιρείες κ.λπ.), και συγκεκριμένα είναι:

α) ο φόρτος εργασίας των υφιστάμενων ή των προς κατάργηση ή προς συγχώνευση δικαστηρίων και, ιδίως, στον αριθμό των εισερχόμενων υποθέσεων,

β) η ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής για τη λειτουργία του υπό ίδρυση δικαστηρίου ή της μεταβατικής έδρας ή στην ανεπάρκεια της υποδομής του υπό συγχώνευση ή υπό κατάργηση δικαστηρίου ή της μεταβατικής έδρας,

γ) η αναλογία δικαστών-δικαστικών υπαλλήλων,

δ) τα δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα κάθε περιοχής, καθώς και η ύπαρξη δημοσίων ή άλλων υπηρεσιών που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο,

ε) τα οικονομικά δεδομένα της κάθε περιοχής και, ιδίως, στο επίπεδο επιχειρηματικότητάς της και

στ) η εισαγωγή νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν την ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, τις ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις και τη διεξαγωγή τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων που περιορίζουν την ανάγκη φυσικής παρουσίας των διαδίκων και των δικηγόρων στα δικαστήρια.

Με βάση όλα τα παραπάνω κριτήρια, το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς έχει υπερέχουσα θέση για την επιλογή του ως Μητροπολιτικού της Π.Ε. Βοιωτίας έναντι του Πρωτοδικείου Θηβών.

1.-Η Λιβαδειά, είναι η πρωτεύουσα του πρώην νομού Βοιωτίας και ήδη έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, στην οποία λειτουργούν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες σε κτήριο Διοικητηρίου προσφάτως ανεγερθέντος και με τεράστιες υποδομές. Δεν νοείται και είναι πέραν πάσης λογικής, το μοναδικό Μητροπολιτικού Πρωτοδικείο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, να βρίσκεται σε άλλη πόλη, εκτός της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας. Το βασικό κριτήριο, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το Πόρισμα της Επιτροπής, είναι η ‘Εδρα της Περιφερειακής Ενότητας.

2.-Το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, υπάγεται στην αρμοδιότητα του Εφετείου Λαμίας, ενώ το Πρωτοδικείο Θηβών στο Εφετείο Χαλκίδας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι για την ίδρυση και λειτουργία του Εφετείου Λαμίας, ελήφθη υπ’ όψιν η απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας να αποδεχθεί την υπαγωγή του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς στην αρμοδιότητα του Εφετείου Λαμίας, διαφορετικά αυτό δεν θα ήταν δυνατόν να λειτουργήσει μόνο με τα Πρωτοδικεία Λαμίας, ‘Αμφισσας και Ευρυτανίας.

3.-Στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, λειτουργεί και Μεταβατική Έδρα του Εφετείου Λαμίας, που δικάζει αστικές και ποινικές υποθέσεις. Είναι προφανές ότι η υποβάθμιση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, θα οδηγήσει σε κατάργηση της Μεταβατικής ‘Εδρας του Εφετείου Λαμίας.

4.-Στην Περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, υπάγονται τέσσερις Δήμοι (Λιβαδειάς, Ορχομενού, Αλιάρτου -Θεσπιέων και Διστόμου Αράχωβας – Αντίκυρας), με συνολικό πληθυσμό κατά πολύ μεγαλύτερο, που υπερβαίνει σε διαφορά χιλιάδες πολίτες, από αυτό της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Θηβών, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται οι Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας.   Μάλιστα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από την απογραφή του 2021, ο πληθυσμός της (πρώην επαρχίας) Λιβαδειάς βαίνει αυξανόμενος, ενώ εκείνος της (πρώην επαρχίας) Θήβας συνεχώς συρρικνώνεται.

5.-Στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, χωρικά, εκτός από τις περιοχές των άνω Δήμων, συμπεριλαμβάνεται και ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σχετικά με διαφορές που προκύπτουν για ιδιοκτησίες εντός του Κωπαϊδικού Πεδίου και μάλιστα και μεταξύ κληρούχων και ιδιοκτητών κατοίκων περιοχών τόσο της  Φθιώτιδας (Μαρτίνο, Μαλεσίνα κλπ), όσο και της περιοχής της Θήβας (Ακραίφνιο, Κόκκινο κλπ)

Περαιτέρω σχετικά με τα παραπάνω θεσπισμένα κριτήρια:.

α) Τα δικαστήρια της Λιβαδειάς εκδίδουν συνολικά πολύ μεγαλύτερο αριθμό αποφάσεων από τα δικαστήρια της Θήβας (Ειρηνοδικείο-Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, Μεταβατική Έδρα Λιβαδειάς του Εφετείου Λαμίας), ενώ θα πρέπει ληφθεί υπόψη η λειτουργία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, με δύο πλήρεις συνθέσεις, με τοπική αρμοδιότητα την Π.Ε. Βοιωτίας (Λιβαδειά-Θήβα) και Π.Ε. Φωκίδας.

β) Η κτιριακή υποδομή του Δικαστικού Μεγάρου Λιβαδειάς είναι υπεραρκετή και εξυπηρετεί απρόσκοπτα και χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα όλους τους παραπάνω δικαστικούς σχηματισμούς. Πλέον τούτων, στο ίδιο Μέγαρο εδρεύει το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Επιμελητεία Ανηλίκων. Στο αντίστοιχο Δικαστικό Μέγαρο της Θήβας λειτουργεί μόνον Ειρηνοδικείο και Πρωτοδικείο.

γ) Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά στην αναλογία δικαστών-υπαλλήλων.

δ) Δημογραφικά η περιφέρεια που υπάγεται στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς υπερτερεί σημαντικά έναντι της αντίστοιχης του Πρωτοδικείου Θήβας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2021. Γεωγραφικά η Λιβαδειά βρίσκεται στο κέντρο του Νομού σε σχέση με την Θήβα και έτσι όλοι οι πολίτες της Βοιωτίας έχουν ευχερέστερη και συντομότερη πρόσβαση στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς. Όσον αφορά στις δημόσιες υπηρεσίες που υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο, όπως εκτέθηκε στο Μέγαρο εδρεύει το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, το Γραφείο Αντιπροσώπου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Επιμελητεία Ανηλίκων, ενώ στην πόλη της Λιβαδειάς εδρεύουν η Αντιπεριφέρεια Βοιωτίας, η Μητρόπολη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, η Αστυνομική Διεύθυνση Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, οι Διευθύνσεις Οργανισμών και Δημοσίων Υπηρεσιών κ.λ.π., το Δικαστικό Τμήμα  της Δ.Ο.Υ. Λιβαδειάς (στο οποίο υπάγεται και η πρώην επαρχία Θήβας), το Τμήμα Αλλοδαπών Βοιωτίας, η Υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Νομού Βοιωτίας, η Δημοσιονομική Υπηρεσία Εποπτείας και Ελέγχου Βοιωτίας, η Κτηματική Υπηρεσία Βοιωτίας, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Βοιωτίας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, το Γραφείο Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΤΕΕ, η Υπηρεσία Στατιστικής Βοιωτίας, το Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας Βοιωτίας και Φωκίδας, η ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε. (αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου –Αράχωβας -Αντίκυρας), η Νομαρχιακή Μονάδα Βοιωτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Βοιωτίας του ΕΟΠΠΥ, η  Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βοιωτίας, οι περισσότερες εκ των οποίων υποστηρίζουν το δικαιοδοτικό έργο.  

ε) Σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα, στην περιφέρεια που υπάγεται στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς λειτουργεί το εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας και Μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο του Ομίλου Μυτιληναίος, που υπερβαίνει το 4% του ΑΕΠ της Χώρας, έξι εκκοκκιστήρια βάμβακος (ΟΜΙΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥΣΗΣ, ΜΑΡΚΟΥ, ΔΑΚΑΡ, ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), μονάδα παραγωγής κρεάτων (ΜΙΧΑΣ Α.Ε.), ολόκληρο το Κωπαϊδικό Πεδίο, σωρεία κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και όλες οι επισιτιστικές επιχειρήσεις της Αράχωβας, που αποτελεί το δημοφιλέστερο χειμερινό θέρετρο της Χώρας, οι αρχαιολογικοί χώροι της Χαιρώνειας και του Ορχομενού, η Μονή του Οσίου Λουκά, που αποτελεί μνημείο της UNESCO, και άλλες ιστορικές μονές που προσελκύουν θρησκευτικό τουρισμό, και ως εμπορικό κέντρο η πόλη της Λιβαδειάς, αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο αυτής και η Νεφρολογική Κλινική Λιβαδειάς, εξυπηρετούν εκτός από τους Δήμους Λεβαδέων, Αλιάρτου, Ορχομενού και Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ολόκληρη την Λοκρίδα (Αμφίκλεια, Κάτω Τιθορέα, Ελάτεια, Μαλεσίνα, Λάρυμνα, Θεολόγος), καθώς τους Δελφούς και την Δεσφίνα, που ανήκουν στην Π.Ε. Φωκίδας.

στ) Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών συμβαδίζει απόλυτα με τα άλλα Πρωτοδικεία της Χώρας και ήδη όλες οι αίθουσες του Πρωτοδικείου έχουν εφοδιαστεί με συστήματα τηλεματικής.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεβαδέων έχει λάβει το 1ο Βραβείο στην κατηγορία «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Συνοχή – Ένταξη Προσφύγων και Μεταναστών στην Τοπική Κοινωνία», το 2ο Βραβείο στην κατηγορία «Απασχόληση» για την συνεισφορά του Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας του Δήμου και Βραβείο στην κατηγορία της «Ψηφιακής Καινοτομίας», στοιχεία τα οποία υπερθεματίζουν τα κριτήρια της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής εξυπηρέτησης και της χρήσης των νέων τεχνολογιών.

Σημειωτέον ότι στο κτήριο του Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, λειτουργούν άψογα, Ειρηνοδικείο (στο οποίο έχουν συγχωνευθεί πέντε Ειρηνοδικεία (Ορχομενού, Αλιάρτου, Αράχωβας, Διστόμου και Δαυλείας), Μονομελές και Πολυμελές Πρωτοδικείο, Μεταβατικό Εφετείο (Μονομελές, Τριμελές και ποινικό) και Διοικητικό Πρωτοδικείο, ήδη με διπλή σύνθεση, και οι αίθουσες και οι λοιποί χώροι του κτηρίου του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, είναι υπεραρκετοί. Πέραν αυτού, το κτήριο του Πρωτοδικείου έχει τεχνικές προδιαγραφές και για την δημιουργία και άλλων αιθουσών, καθώς και άλλων γραφείων.

ζ.-Χωροταξικά η πόλη της Λιβαδειάς βρίσκεται σε κεντρικότερο σημείο της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, σε σχέση με την Θήβα, σε συνδυασμό δε με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της περιφέρειας που καλύπτει το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, αλλά και τις αστικές περιοχές της Λιβαδειάς (Ορχομενός, Αράχωβα, Δίστομο, Δαύλεια, Αλίαρτος, Αντίκυρα, Κυριάκι κλπ), είναι προφανές ότι το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς εξυπηρετεί περισσότερους πολίτες και από την άποψη της απόστασης.

Από τα παραπάνω, προκύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η πόλη της Λιβαδειάς και το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, από κάθε άποψη καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές και όλα τα πιθανά κριτήρια για την διατήρηση του Μητροπολιτικού Πρωτοδικείου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Διαφορετικά, θα είναι παράλογο και πρωτοφανές, να λειτουργήσει Μητροπολιτικό Πρωτοδικείο σε πόλη άλλη πλην της ‘Εδρας της Περιφερειακής Ενότητας. Καμία δικαιολογία και καμία μικροπολιτική ή άλλη σκοπιμότητα, δεν θα μπορέσει να εξηγήσει άλλη επιλογή. Ούτε βέβαια τα ψευδεπίγραφα «δήθεν» πλεονεκτήματα που επικαλούνται διάφοροι, μπορούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα, την νομιμότητα και την λογική!!!

Για το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Λεβαδείας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Γ. ΔΑΛΑΜΑΓΚΑΣ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Πολιτική Δικονομία ΙΙΙ - Β έκδοση

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ