logo-print

Κάμερες εντός και εκτός των αποχωρητηρίων εργαζομένων

Η κυπριακή αρχή εξετάζει καταγγελία για σύστημα βιντεοεπιτήρησης στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

3.5.1. Παράπονο για εγκατάσταση και λειτουργία ΚΚΒΠ στο αεροδρόμιο Λάρνακας (εταιρεία Hermes Airports Limited)

Μέσω του παραπόνου που έλαβε το Γραφείο μου, έλαβα την πληροφόρηση για εγκατάσταση ΚΚΒΠ στο αεροδρόμιο Λάρνακας και συγκεκριμένα, εντός και εκτός αποχωρητηρίων που χρησιμοποιούνταν από εργαζομένους, καθώς και στο εσωτερικό μηχανής αυτόματης πώλησης.

Το Γραφείο μου επικοινώνησε με τη εταιρεία Hermes Airports Limited, διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου, η οποία σε απαντητική της επιστολή, ανέφερε ότι η τοποθέτηση της κάμερας έξω από τα αποχωρητήρια είχε κριθεί αναγκαία για την προστασία του χώρου, από πράξεις βανδαλισμού που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν. Μετά από επιθεώρηση από το τεχνικό προσωπικό της εταιρείας, διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν συλλεχθεί οποιαδήποτε δεδομένα από τη συγκεκριμένη κάμερα, καθώς ο δίσκος αποθήκευσης δεν βρισκόταν σε λειτουργία. Ενημέρωσα την εταιρεία ότι απαγορεύεται η καταγραφή εργαζομένων και η τοποθέτηση καμερών έξω από αποχωρητήρια, αποδυτήρια κ.λπ.

Διαβάστε επίσης: Η απεγκατάσταση κάμερας ως μέτρο για την προστασία των δικαιωμάτων των υποκειμένων (ΑΠΔΠΧ 19/2023)

Όσον αφορά στις λοιπές κάμερες, ως αναφέρθηκε από την εταιρεία, αυτές ήταν εικονικές και δεν είχαν εγκατασταθεί από την εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε εικονικές κάμερες, αφού δεν άπτονται άμεσα θεμάτων προσωπικών δεδομένων, εντούτοις, ενδεχομένως να προέκυπταν άλλα θέματα ηθικής και να δημιουργούνταν ερείσματα για νομικές αξιώσεις. Πρόσθεσα ότι οι κάμερες αφενός δεν μπορούν να αποτελέσουν αρχείο αφού δεν καταγράφουν / συλλέγουν προσωπικά δεδομένα, αφετέρου δεν μπορούσε να αγνοηθεί το γεγονός ότι, ανά πάσα στιγμή, θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με λειτουργικές κάμερες που θα συνέλεγαν εικόνες εργαζομένων. Ως εκ τούτου, πληροφόρησα την εταιρεία ότι έπρεπε να μεριμνήσει όπως οι κάμερες αφαιρεθούν. Η τελευταία με πληροφόρησε ότι συμμορφώθηκε με τις οδηγίες μου και ενημέρωσα σχετικά τον παραπονούμενο.

Από την ετήσια έκθεση 2022 της κυπριακής εποπτικής αρχής

Η διακριτική εξουσία του δικαστηρίου στη δίκη των ασφαλιστικών μέτρων ΕΠολΔ 31
Δίκαιο αναγκαστικής εκτελέσεως ΙΙ, 3η έκδ.
send