logo-print

Garante: Να μην έρθει το Worldcoin στην Ιταλία

Σύμφωνα με την ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων η λειτουργία του Worldcoin βασίζεται σε μη νόμιμη συγκατάθεση, ως εκ τούτου θα κριθεί παράνομη

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Προειδοποίηση προς το Worldcoin Foundation εξέδωσε η ιταλική αρχή προστασίας δεδομένων Garante, επιχειρώντας να βάλει τέλος στις όποιες σκέψεις για ανάπτυξη του Worldcoin στην Ιταλία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ιταλικής αρχής, εάν το Worldcoin project, το οποίο βασίζεται στη σάρωση της ίριδας προς τον σκοπό της ταυτοποίησης των χρηστών εμφανιστεί στην Ιταλία, πιθανότατα θα παραβιάσει τη νομοθεσία για την προστασία προσωπικών δεδομένων και θα αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που η νομοθεσία αυτή προβλέπει.

Η προειδοποίηση της ιταλικής αρχής, η οποία έρχεται σε συνέχεια απόφασης της ισπανικής AEPD και της πορτογαλικής CNPD, απευθύνθηκε προς το Worldcoin Foundation, το οποίο υποστηρίζει το project του CEO της OpenAI για ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων, και εκδόθηκε μετά από προκαταρκτική έρευνά της σχετικά με τη λειτουργία του Worldcoin.

Διαβάστε σχετικά: Απαγόρευση λειτουργίας του Worldcoin στην Ισπανία

Σύμφωνα με τη Garante, το Worldcoin protocol αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μια παγκόσμια ταυτότητα (World ID) και ένα οικονομικό δίκτυο, βασισμένο στο κρυπτονόμισμα WLD. Κεντρικό στοιχείο του project αποτελεί το Orb, μια βιομετρική συσκευή η οποία σαρώνει το πρόσωπο και την ίριδα των χρηστών και δημιουργεί ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό ταυτότητας του κάθε προσώπου, το οποίο σύμφωνα με το Worldcoin Foundation, μπορεί να διακρίνει τους ανθρώπους από τα προϊόντα της τεχνητής νοημοσύνης.

Μολονότι οι συσκευές Orb δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία στην Ιταλία, η Garante παρατηρεί πως οι Ιταλοί πολίτες μπορούν ήδη να κατεβάζουν στις φορητές συσκευές τους το World App και να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα τους προκειμένου να κάνουν προκράτηση των δωρεάν WLD tokens που τους δίνει η Worldcoin. Σύμφωνα με τη Garante, το Orb, το World ID και το World App συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και αποτελούν το Worldcoin οικοσύστημα.

Η Garante συνέλεξε πληροφορίες για τη λειτουργία του Worldcoin, τόσο από την εταιρεία, όσο και από τον ιστότοπό του, και κατέληξε στην άποψη πως η επεξεργασία των βιομετρικών δεδομένων που βασίζεται στη συγκατάθεση των χρηστών δεν μπορεί να αποτελέσει έγκυρη νομική βάση, καθώς η συγκατάθεση αυτή βασίζεται σε ανεπαρκή πληροφόρηση.

Περαιτέρω, το γεγονός πως το Worldcoin υπόσχεται δωρεάν WLD tokens, ως αντάλλαγμα για τη συλλογή των βιομετρικών δεδομένων επηρεάζει αρνητικά τη δυνατότητα των υποκειμένων των δεδομένων να παράσχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις τη συγκατάθεσή τους.

Τέλος, σύμφωνα με την ιταλική αρχή, οι κίνδυνοι από την επεξεργασία αυτοί μεγεθύνονται λόγω της απουσίας κατάλληλων μέτρων για την αποτροπή της πρόσβασης ανηλίκων στο Orb και το World App.

Η ελαττωματική καταγγελία και οι συνέπειές της

ΚΩΣΤΗΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το μέτρο απόδειξης στην πιθανολόγηση ΕΠολΔ 30
send