logo-print

Υπ. Μετανάστευσης: Διευκρινίσεις για την επιβολή προστίμου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

05/04/2024

08/04/2024

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διευκρινίσεις για την επιβολή προστίμου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παρείχε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, στις 2 Μαρτίου του 2022 κάλεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να υποβάλει πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα «Κένταυρος» και «Υπερίων» που λειτουργούν με στόχο τον έλεγχο των δομών υποδοχής και φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών σε νησιά του Αιγαίου.

Το ΥΜΑ άμεσα ανταποκρινόμενο, απέστειλε σχετικό Υπόμνημα με όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν. Η Αρχή επανήλθε στις 13-9-2022 ζητώντας διευκρινίσεις, και συμπληρωματικές πληροφορίες αναφορικά με τα προσκομισθέντα έγγραφα και έπειτα από την εξέταση νέων προσκομισθέντων υπομνημάτων και στοιχείων, διαπιστώθηκαν παραβάσεις (των άρθρων 25, 31 και 35 του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων) και επέβαλε χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 175.000 Ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση της Αρχής διαπιστώνει:

– Παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων για έλλειψη ολοκληρωμένης, και συνεκτικής Εκτίμησης Αντικτύπου εξ ορισμού, ήδη από τον σχεδιασμό των πιο πάνω προγραμμάτων  πριν καν την προμήθεια και τη θέση σε εφαρμογή των συστημάτων «Κένταυρος» και «Υπερίων».

– Παράλειψη προσκόμισης ενώπιον της Αρχής των συμβάσεων των εκτελούντων την επεξεργασία. (Σημειώνεται ότι η Απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη τον Απόρρητο Χαρακτήρα των Συμβάσεων Προμήθειας των Συστημάτων «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» και «ΥΠΕΡΙΩΝ» παρά το γεγονός ότι επισημάνθηκε επανειλημμένα από το ΥΜΑ στα υποβληθέντα υπομνήματα).

– Παράλειψη παροχής διευκρινίσεων για την επεξεργασία που πραγματοποιείται μέσω του συστήματος Κένταυρος και ιδίως τις αυτοματοποιημένες λειτουργίες του, και για την διασύνδεση των συστημάτων «Κένταυρος» και «Υπερίων» με άλλα συστήματα του Δημοσίου, καθώς και η μη υποβολή συμβάσεων, τις οποίες το ΥΜΑ, συνήψε με τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων.

Τέλος η απόφαση υποχρεώνει το ΥΜΑ, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να προβεί στο σύνολο των απαραίτητων ενεργειών για την ολοκλήρωση της συμμόρφωσής του με τις υποχρεώσεις του υπευθύνου επεξεργασίας, εντός προθεσμίας 3 (τριών) μηνών.

Με την απόφαση αυτή η Αρχή, δεν έλαβε υπόψη της ότι επρόκειτο για  συστήματα τα οποία είχαν μερικώς παραληφθεί και λειτουργήσει πιλοτικά σε ορισμένες δομές φιλοξενίας και όχι στο σύνολο, γεγονός που έκανε αναγκαστική τη διενέργεια μεμονωμένων Εκτιμήσεων Αντικτύπου και όχι συνολικής καθόσον οι επεξεργασίες Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δεν ήταν δυνατόν να μπορούν να αξιολογηθούν ΠΡΙΝ την έναρξη λειτουργίας των συστημάτων.

Παράλληλα, η Αρχή διαπιστώνει μία σειρά ελλείψεων και προτείνει διορθωτικά μέτρα τα οποία εν πολλοίς έχουν ήδη υλοποιηθεί από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης.

Το ΥΜΑ, ως υπεύθυνος Επεξεργασίας,  βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της ολοκλήρωσης όλων των συμπληρωματικών ενεργειών για την ολοκλήρωση της συμμόρφωσής του με το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και το ν. 4624/2019 και λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και λειτουργικά μέτρα. Ακόμα, το ΥΜΑ προτίθεται να εκτιμήσει νομικά τη δυνατότητα προσβολής της απόφασης, αναφορικά με τα σημεία εκείνα στα οποία η ΑΠΔΠΧ πλημμελώς εκτιμά τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της.

Η απόλυση υπό όρο στην ποινική νομοθεσία των ναρκωτικών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΥΛΟΣ ΤΟΠΑΛΝΑΚΟΣ

Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ