logo-print

Έναρξη λειτουργίας Κτηματολογίου για ακίνητα στο Δήμο Σαρωνικού

Από τη Δευτέρα 8 Απριλίου - Δημοτικές Κοινότητες Αναβύσσου, Καλυβίων-Θορικού, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδος και Τοπική Κοινότητα Κουβαρά

08/04/2024

08/04/2024

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες κτηματογράφησης του ν. 2308/1995 και καταχώρισης των πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά βιβλία για τα κτηματογραφημένα ακίνητα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής και, ειδικότερα, στο Δήμο Σαρωνικού: Δημοτικές Κοινότητες Αναβύσσου, Καλυβίων – Θορικού, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδος και Τοπική Κοινότητα Κουβαρά.

Κατόπιν τούτων, καταργείται το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα μεταγραφών και υποθηκών για τις εν λόγω περιοχές και αντικαθίσταται με το σύστημα Κτηματολογίου με βάση τις διατάξεις του ν. 2664/1998.

Περαιτέρω, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 851/2416050/01.04.2024 απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου ορίστηκε η Δευτέρα 8 Απριλίου 2024 ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του Κτηματολογίου στις ανωτέρω περιοχές.

Με την έναρξη ισχύος του θεσµού του Κτηµατολογίου επέρχονται ορισµένες σηµαντικές αλλαγές. Ειδικότερα:

Οι εν θέµατι περιοχές υπάγονται στην κτηµατολογική αρµοδιότητα του Κτηµατολογικού Γραφείου Αττικής, οι δε εγγραφές των πράξεων που αφορούν στα ακίνητα αυτών θα γίνονται εφεξής στα κτηµατολογικά βιβλία και λοιπά τηρούµενα από αυτό στοιχεία. Η άσκηση των αρµοδιοτήτων τήρησης του Εθνικού Κτηµατολογίου και η έκδοση πάσης φύσεως πιστοποιητικών και κανονιστικών πράξεων για τα ακίνητα των εν λόγω περιοχών θα γίνεται από το Κτηµατολογικό Γραφείο Αττικής στην αρµοδιότητα του οποίου υπάγονται τα κτηµατογραφηθέντα ακίνητα όπως αυτή έχει οριστεί µε σχετικές αποφάσεις του Φορέα περί κατάργησης Υποθηκοφυλακείων.

Τα βιβλία του συστήµατος µεταγραφών και υποθηκών, που τηρούσε έως την έναρξη ισχύος του Κτηµατολογίου το αρµόδιο Κτηµατολογικό Γραφείο Αττικής, επέχουν θέση αρχείου. Το αρχείο αυτό εξακολουθεί να φυλάσσεται από το αρµόδιο Υποκατάστηµα, το οποίο και εκδίδει τα σχετικά αντίγραφα και πιστοποιητικά.

Αλλάζει ο έως σήµερα ισχύων τρόπος τήρησης των στοιχείων καθώς και ο τρόπος εκδόσεως των σχετικών πιστοποιητικών. Η βασικότερη διαφορά εντοπίζεται στον κτηµατοκεντρικό χαρακτήρα του εισαγόµενου συστήµατος δηµοσιότητας (σε αντίθεση µε τον προσωποκεντρικό χαρακτήρα του συστήµατος µεταγραφών) και στην παράλληλη τήρηση κτηµατολογικών διαγραµµάτων για όλα τα ακίνητα της αρµοδιότητας του Κτηµατολογικού Γραφείου.

Πηγή: enotariat.gr

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ